46

Гръцки изтребители ще ни помагат да пазим небето си

Министерството на отбраната излезе с уточнение във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето.
 
"Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време", заявиха от военното министерство.

Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ и защита на националното и съюзно въздушно пространство, съобщават още от МО.
 
При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция.
 
Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
така ли ?

така ли ?

09.06.2023 | 09:36

ОТ КОГО ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ!?!?!

Отговори
4 1
Къде са ни платените самолети

Къде са ни платените самолети

09.06.2023 | 01:48

Новия военен министър е продажник!

Отговори
8 1
Това да си питаш Радев,който хвърли милиарди за плащане на самолети на

Това да си питаш Радев,който хвърли милиарди за плащане на самолети на

09.06.2023 | 11:14

Картинка.Ще има да ги чакаме още…

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?