71

Готвят задължителна казарма? Какви са вариантите

Младите български граждани трябва да бъдат подготвени за носене на военна служба при продължителна конвенционална война, заяви Атанас Запрянов

 

Някои хора у нас с определени професии могат да получат изненадващи новини.

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни, предаде БНР.

Това обясни наскоро пред депутатите заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов.

В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за носене на военна служба при продължителна конвенционална война".

Засега Министерството на отбраната само обмисля варианти. Самите законодателни промени в Закона за резерва и в Закона за отбраната са готови, но наполовина. 

Готови са текстовете за припомнянето на военните навици на онези, които са били в казармата преди 2007 година.

Не са готови текстовете за задължителната военна подготовка на цивилното население.

Близки, запознати с процеса, коментираха, че военните умения може да станат задължителни, например за лекарите или IT специалисти.

Миналата година участници в обсъжданията пък припомниха, че военното обучение може да е задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация, както било във Франция.

Идеята се споделя в средите на поне една от партиите от мнозинството в парламента. Опцията е военното обучение да е задължително за по-младите служители на администрацията под определена възраст.

Но за момента това са само идеи, които Министерството на отбраната обосновава с изводите от войната в Украйна.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?