4020

Горанов срещу Василев за бюджета: Политиката му ни отдалечава от Еврозоната

Бившият финансов министър Владислав Горанов атакува политиката на настоящия Асен Василев и смята, че тя ни отдалечава от Еврозоната.

Това, което виждаме през последните няколко години, особено в прогнозата за 2024 г., е смяна на концепцията за управление на публичните финанси. Десетки години е считано за правилно да не се допускат дефицити и да не се теглят нови дългове. Сега ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да увеличиш богатството на държавата като харчиш назаем и трупаш дефицит. Което е погрешно, заяви Горанов пред телевизия Bulgaria ON AIR. 

По думите му финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи.

"За да се пълнят дупки в хазната, сме склонни да си разпродаваме и земята, но проблемът е по-голям. Събираемостта остава на критично ниско ниво. Около 1,5 млрд. лв. приходи от ДДС няма да се изпълнят, 300-400 млн. лв. корпоративен данък няма да постъпят. Това, че той се хвали с по-малък дефицит в ноември и подобряване на бюджетното салдо, не е новина. Сега идва финансовият корпоративен данък за следващата година, а от друга страна - подобно нещо не се е случвало само в тази година", обясни Горанов.

"Ако приемем, че отчасти Асен Василев има отношение към това да има правителство, то със сигурност с действията си той няма принос България да се доближава до Еврозоната, напротив. Подобен тип политика, с много текущи разходи в бюджета и поддържането на дефицит, е проинфлационна политика, остава в риск и възможността да изпълним и критерия за инфлация. Прогнозираният растеж от страна на правителството е доста по-висок от прогнозирания на ЕК", коментира бившият финансов министър.

Горанов смята, че смяната на концепцията на управление на публичните финанси в дългосрочен план е рискова, защото натрупването на десетки милиарди дълг и дефицит "не е справедливо към бъдещото поколение".

Според него бюджетът ще мине, защото иначе ни очакват нови избори. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Защо давате мнение на престъпници

Защо давате мнение на престъпници

03.12.2023 | 01:36

Марица Горанов е престъпник защо пишете за него!

Отговори
3 1
Тази гад защо още не е в затвора

Тази гад защо още не е в затвора

03.12.2023 | 00:58

Кога ще върне откраднатите милиони от магистралите. Тази гад защо още не е в затвора Сарафов къде си бе стига с тези чадъри.

Отговори
3 1
Черепа

Черепа

02.12.2023 | 22:25

Върни ми парите

Отговори
3 1
Зара

Зара

02.12.2023 | 21:58

Ти защо не си в затвора? Изрод герберски!

Отговори
6 1
хахо

хахо

02.12.2023 | 20:49

Финанс ите са израза на резултата от политиките провеждани спрямо реалностите в една Държава! К/оето в случая гоори за една Тотална Неграмотност, опорочена от непреодоличми частни интереси!

Отговори
1 1
Престъпника Горанов защо още не е в затвора

Престъпника Горанов защо още не е в затвора

03.12.2023 | 01:34

Този престъпник защо е още на свобода недоумява българския народ.!!!!! Мястото му е в затвора до живот.

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?