49

Голяма Задушница: Не оставяйте храна на гроба, грешно е!

Днес е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На гроба не трябва да се оставя храна - според Библията това е грешно, тъй като храната ще се изяде от бездомни животни, които ще омърсят гроба. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден. Задушниците са три - преди Месни заговезни, след Спасовден и за Архангеловден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
oliver

oliver

09.03.2024 | 09:11

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------- https://mub.me/sekretm

Отговори
0 1
Луцифер Светлоносеца

Луцифер Светлоносеца

09.03.2024 | 08:22

Ало кой слага отрицателни палци на колегата . То в древния Рим е точно обратното . Че палец на долу значи прибери меча и пощади .противника .Това е доказано от няколко години . Така ,че браво на вас за точките.

Отговори
1 0
И кой

И кой

09.03.2024 | 08:17

Кой е сложил отрицателен палец написах истината , научно доказани неща . Са това . Религията е заблуда за тълпата така по лесно се управлява . Погледнете как рисуват Исус и после се замислете как трябва да изглежда щом е евреин .Тъмна коса очи леко мургав . И баща му истинския Йсиф не е бил дърводелец , грешен превод от арамейски на гръцки , а учен начетен човек. Стига си толкова за повече информация прочетете Светата кръв и Светия граал . Или Месианското наследство. Списъците от мъртво море . И Книгите от Наг Хамади Първата лесно ще я на ерите и мрежата . Дан Браун е черпил идей за Кода на Давинчи .

Отговори
1 1
Че кой

Че кой

09.03.2024 | 08:07

Оставя храна на гроб ще бъде прибрана веднага от някой поп или циг...анин или изядена от бездомно куче. Не нося такива неща само цветя и това е . И ние атейстите не спазваме измислените църковни неща .

Отговори
5 0
Дяволът

Дяволът

09.03.2024 | 07:48

Честит празник заблудени вярващи. Леко със свещите и тамяна едното смърди а другото капе . Хахахаха малко хейт от АДА .

Отговори
1 3
Не ги знам

Не ги знам

09.03.2024 | 07:47

Тези заговезни нито кога са тези имени дни и не ме интересуват . Църквата не може да ми казва какво да правя и как .

Отговори
1 4
И кой

И кой

09.03.2024 | 07:45

Каза ючежтова трябва да се прави . В нашето семейство никой не е кръстен и не вярва в тези неща . Не се кланяме на човек който са провъзгласили за Бог . След като е умрял на ужким на стълба и е заминал за Европа заедно с жена си и живял във Франция . Преди да се размотава из Израел. Галилея и Палестина е живял няколко години в Индия и това е доказано . Библията е писана 50 години следа разпъването . От 60 книги описващи живота на Исус са избрани само 4 всичко друго е забранено или покрито. Стария завет е еврейската ТОРА петокнижие . А като прочетете новия ще видите ,че тези писания се повтарят с малки разлики .

Отговори
2 4
Мимет

Мимет

09.03.2024 | 07:41

Добре че никой не се е сетил още да го предложи за национален празник

Отговори
1 4
Най депресиращите

Най депресиращите

09.03.2024 | 07:37

Места за ходене гробища и църква . В църквето мирише на тамян и восък , а на гробището е мрачно .

Отговори
1 5
Атейст

Атейст

09.03.2024 | 07:25

Поредните църковни измишльотини.

Отговори
1 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?