3906

Голяма промяна! Засяга хиляди пенсионери, кои пенсии може да бъдат повишени

Може да настъпи сериозна промяна с пенсиите, която засяга хиляди пенсионери у нас

Да се изплаща нов вид пенсия, предлагат депутатите от ГЕРБ и ДПС с промени в два закона – Кодекса за социално осигуряване и Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, пише pariteni.bg.

Според промените добавката, която получават сега репресирани лица у нас, вече ще бъде пенсия за репресия, като се повишава размерът й.

Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж. Преживелият съпруг пък ще получава пенсията за репресия на починалия, пише още в промените.

 

Според закона сега добавката, която получават репресираните, е процент от средната пенсия за стаж и възраст и зависи от това колко време човекът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери. За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от средната пенсия за стаж и възраст, като процентът расте  и стига до 50 на сто за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за репресия да бъде 45 на сто от средната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на сто.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били нелегални до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на сто от нея, а над 36 месеца – 30 на сто вместо 20 на сто.

Според вносителите промените засягат около 6000 българи, репресирани и преживели съпрузи, включително 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г. предлаганите промени ще натоварят държавния бюджет, тъй като размерът на разходите за пенсионно подпомагане на репресираните в резултат на тези промени ще се удвои, посочват депутатите, пише pariteni.bg. Затова и те предлагат промените да влязат в сила от следващата година ,за да се предвидят парите в бюджета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Лябопитко

Лябопитко

23.04.2024 | 20:29

И тази система както са я подкарали да се обвиняват кой повече краде няма да издържи дълго. Дали след това няма да се появят отново активни борци - този път срещу Боко Шарлатанина и неговите кражби и наложен геноцид над "простия" народ. Дали онези, напуснали заради беднотията няма да са и те между бъдещите активни борци?

Отговори
4 0
Активни борци против социализма

Активни борци против социализма

23.04.2024 | 16:56

Пукнат борец нямаше навремето. Да са били двама - трима и толкоз. Ама изпълзяха на припек, когато Политбюро на БКП свали Генералния секретар на БКП и Председател на Държавния съвет другаря Тодор Живков и започна да строи развит капитализъм. И да раздава куфарчета. После се оказа, че повечето борци били служили и на народната власт, тайно, на тихия фронт.

Отговори
6 0
геноцид

геноцид

23.04.2024 | 15:55

Пак привилегии! Пак активни борци! Няма ли край? Защо не видят статистиката, че мъжете у нас живеят средно до 68.1 години, а се пенсионират на 65, ами все привилегии са им в главите!

Отговори
8 2
Пак уж

Пак уж

23.04.2024 | 15:36

"активни борци"? После ще дойдат другите. Вече 2 500 000 са заслужено пенсиониран ите. Остават още 3 000 000, учещи, работещи и не работещи със социални помощи. Е как ще стане?

Отговори
8 0
Минаващ

Минаващ

23.04.2024 | 14:41

Всички пенсии ще са замразени, за да могат 'репресираните" комунисти от герб да лапат. Нова схема на тиквеника

Отговори
15 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?