3906

Голяма промяна с ваучерите за храна: Не само ще са електронни, но и...

С новите електронни ваучери за храна ще могат да се плащат и комунални услуги

Може да се прави справка за наличност, но не и теглене от банкомат

 

750 хиляди работници в България получават ваучери за храна от работодателите си. Предстои те да станат електронни.

От 1 януари някои оператори започнаха да издават електронни ваучери. Търговците вече може да виждат как се пазарува с тях. Това е една пластика. Работодателят я предоставя на своя служител. С нея е забранено плащането за алкохол и цигари, както и тегленето от банкомат. Има териториално ограничение – ваучерите могат да се ползват само в България“, обясни Стоилка Арсова, директор „Националната картова и платежна схема“.

 Неудобство при хартиените ваучери беше точната сума, която можеше да се плаща с тях. Сега това неудобство е преодоляно, като потребителите могат да плащат с електронни ваучери не само кръгли суми, съобщава bTV.

„Като схема разрешихме справка за наличност по банкомат. Има и мобилно приложение, в което може да се види валидността на ваучерите. Всеки ваучер е валиден 12 месеца. Новите електронни ваучери не би трябвало да се позволяват за плащане на алкохол и цигари, но контролът остава от касиера в магазина“, допълни Арсова.

„200 лева е максималният размер на ваучерите. С тях могат да се плащат и комунални услуги и култура. Може да се купят билети за театър. Ще видим в следващите месеци доколко това е популярно в моделите на операторите на ваучери. Гориво не може да се плаща. Преходният период за преминаването към електронните ваучери е до юни“, подчерта тя.

Арсова коментира и казуса около служителите на Държавата агенция „Национална сигурност“, на чиито ваучери за храна беше изписано, че работят в ДАНС.

„Задача на ведомството е да отговаря за защитата на информацията. За банковите карти това е уредено. Възлово е къде се съхраняват данните, как протича информацията. Грижа е всеки, съгласно закона, да си пази данните“, посочи директорът "Национална картова и платежна схема".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Това е

Това е

27.02.2024 | 19:47

Подготовката за ДИГИТАЛНОТО ЕВРО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ СЛЕД ВРЕМЕ РУСИЯ КАТО ИЗДУМКАТ ЕДИН ИНТЕРНЕТ КАБЕЛ И ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ В КАМЕННАТА ЕРА С ТАЗИ ГЛОБАЛИСТКА ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКО!

Отговори
8 7
Батко

Батко

26.02.2024 | 20:36

Като стане реалност после 6 месеца поне ще отстраняват нередности :)

Отговори
15 3
Хакер

Хакер

27.02.2024 | 09:11

Може и да те хакнат, да живее партията

Отговори
8 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?