3906

Голяма промяна готви ЕС: Нова категория шофьорски книжки, засяга най-желаните автомобили

ЕС обмисля въвеждането на категория В+ за водачи на високопроходими автомобили (SUV), чийто брой постоянно нараства, информира БТА. Уточнява се, че ръководителят на преговорите между институциите на ЕС от страна на Европейския парламент Карима Дали предлага тази подкатегория водачи да бъде необходима за управлението на превозни средства с общо тегло над 1800 килограма.

Медиите отбелязват, че ако подобна промяна бъде възприета, тя би засегнала и някои електромобили заради тежестта на техните батерии. Според Дали е необходимо категория B+ да се придобива от водачи, които поне две години са притежавали категория В и са на възраст поне 21 години.

Карима Дали предлага също максималната скорост на движение на моторните превозни средства в ЕС да бъде 130 км/ч. (90 км/ч. за младите водачи), както и да се въведе уеднаквена шофьорска книжка с точки, които да се отнемат при нарушение. Допълва се, че преговорите по тези въпроси са свързани с предложението на Европейската комисия, представено по-рано тази година, което предвижда бъдещи промени в европейските свидетелства за правоуправление.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
007

007

23.09.2023 | 21:11

Категория ''В'' -- мпс до 3.5 т., точка по въпроса.

Отговори
5 2
ЕВРЕЙГЕЙОВЕТЕ СИ ГО НАВРЕТЕЕ В ГЪЗЗЗА

ЕВРЕЙГЕЙОВЕТЕ СИ ГО НАВРЕТЕЕ В ГЪЗЗЗА

23.09.2023 | 19:59

ДОЛНИ ЕВРЕЙСКИ МИШКИ! ЕББЕТЕ СИ МАЙКАТА!

Отговори
16 4
Шикании

Шикании

23.09.2023 | 19:27

Само се чудят какво да измислят, за да отежнят живота на шофьорите и да печелят повече пари.

Отговори
19 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата