49

Големи промени и облекчения за всички български шофьори

Стикерите на предното стъкло на колите ще бъдат премахнати, а при ползването на електронни услуги от администрацията хората ще може да използват посредници, на които ще плащат. 

Това са част от промените в Закона за електронното управление, които бяха приети от Министерски съвет.

С промените отпадат всички изисквания за  хартиени документи и други физически носители (включително стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър, гласи официалното съобщение.

Това означава, че на предното стъкло на колата не трябва да лепим стикери за „Гражданска отговорност“, за преминат технически преглед или за нещо друго, защото тези данни са налични в регистри.

Ще бъдат намалени таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път. Регламентира се и въвеждането на посредник при предоставяне на административни услуги.

Така хората, които не използват информационните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се налагат да пътуват до по-голямо населено място, за да заявят административна услуга.

Такива посредници могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси в близост до гражданите.

За услугите си обаче гражданите ще трябва да плащат на посредниците. Така вместо да ползват директно услугите на администрацията или да отидат в офис на съответното ведомство, ще трябва да ходят в офис на посредник, който ще взима такса за предоставяната услуга.

Електронните услуги ще могат да се заявяват без електронен подпис от гражданите – за да ги заявим ще е нужно само да влезем със средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност, след което ще подаваме заявлението, попълвайки онлайн форма, гласи официалното съобщение.

Тоест ще можем да използване електронните услуги през мобилния си телефон.

При заявено съгласие, в системата за сигурно електронно връчване ще бъде възможно електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления.

За целта се предлага законодателно изменение, с което да се уреди редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за установяване на административно нарушение, съставени в отсъствието на нарушителя, или наказателно постановление.

Така при всяко нарушение на пътя, заснето от камера, шофьорът веднага ще получава фиша и няма да може да се надява, че глобата ще отпадне по давност след няколко години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Голямо облекчение

Голямо облекчение

22.03.2023 | 20:30

Глобата няма да отпадне по давност след няколко години

Отговори
2 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?