44

Главният секретар на МВР: Възможно е и трети лица да бъдат привлечени за убийството на Пейо Пеев

Възможно е да има замесени и трети лица в убийството на Пейо Пеев. Това допусна главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в коментар по случая с убийството пред bTV.

Разследването върви добре, има привлечени две лица към наказателна отговорност и се надявам съвсем скоро да бъдат изправени пред съд и да получат справедлив процес, обясни Коцев.

На този етап разследващите и наблюдаващите прокурори са събрали достатъчно доказателства относно отговорността на Габриела и нейната майка за съпричастност, за авторство. Известно е, че смъртта е настъпила вследствие на задушаване. експертизите ще дадат още по-голяма светлина за развитието на самото престъпление. На втората фаза ще представим още доказателства, които да ги уличат. И да се обоснове постоянното задържане и на Габриела, допълни главният секретар на МВР. 

Допускаме и версията да има още лица, които да са оказали помощ, възможно е да се привлекат и други лица към наказателна отговорност, да се разшири кръгът на обвиняемите лица. Но на този етап оставаме с двете. Те по-скоро да са помогнали за укриването на автомобила, на тялото, да се заличат следите. Възможно е да са замесени и трети лица, допусна Коцев.

Изследват се всички въпроси - как е закаран автомобилът, какво е движението, как се е върнала Красимира от Витоша.

Децата са дадени временно за отглеждане на родителите на Пейо, потвърди Коцев.

По повод опасенията на Пейо Пеев, че може да е получавал опиати, заради което е дал кръвни проби, Коцев обясни, че изследванията на органите му в лабораторни условия ще бъдат меродавни дали са правени опити за увреждане на здравето му седмица преди самото убийство. Ако се докаже това, ще бъде извършена проверка на медицинската документация какво е било здравословното му състояние, след като се почувствал зле.

Коцев коментира и убийството на Кирил Русев. За съжаление, за пореден път в негативен аспект се замесват служители на МВР. Проверяваме тези съмнения - дали са в резултат на небрежност или има някаква умисъл и престъпни намерения и действия, които да са свързани със самите извършители. Назначена е проверка и със заповед на директора на "Гранична полиция" са образувани три дисциплинарни производства, служителите са отстранени от длъжност, обясни главният комисар. Тези служители са с над 10 годишен стаж. Имали са както награди, така и наказания за допуснати слабости и неизпълнение на служебни задължения, допълни той.

Преминали са в момент, в който те са били на смяна. Знаем всеки един какво е правил в момента на преминаването на Петър Александров или Александър Киров, обясни Коцев и заяви, че се надява съвсем скоро да има резултат от проверката.

Коцев коментира и влизането в България на единия от братя Галеви - покойния Ангел Христов. Дискутирали сме го този въпрос и тогава не са разкрити някакви обстоятелства, подобни на случая с Кирил Русев. Няма съвпадение, няма идентичност, най-вероятно може да е минал и по друг начин - зелена граница, други документи. Това се случва в цял свят, въпросът е подобни случаи да се сведат до минимум, допълни той.

 
По повод убийството на Димитър от Цалапица и екстрадицията на Рангел Бизюрев от Дания, Коцев обясни, че ръководството на МВР и министър Калин Стоянов имат личен ангажимент към семейството на Митко. Направихме всичко възможно той да бъде издирен и е задържан на територията на Дания. Миналата седмица в петък е гледано искането за екстрадиция от наша страна, потвърдено е от съда и остава да се реши въпросът с втората инстанция, тъй като той обжалва.

Имахме наблюдения, той умело се опитваше да се укрие в различни европейски държави, но в резултат на комуникацията и взаимодействието с партньорите го локализирахме, обясни Коцев. Бизюрев не стоял на едно място, а непрекъснато се движел между различни държави.

Има пропуски и грешки и поради тази причина са възложени проверки дали действията ни са били правомерни при постъпването на сигнала за изчезването му. Това ще се реши от съответните дисциплинарни комисии и ще бъдем нетърпими към подобни прояви. Ние се нуждаем от хора със съвест, достойнство и отговорност към системата и обществото, заяви Коцев.

Дали ще има нови претърсвания на дома на Васил Божков или на лица, свързани с него, зависи изцяло от разследващия екип, който ръководи наказателния процес. Основният въпрос е да се разкрие обективната истина за мотивите, извършителите и поръчителите на убийството на Алексей Петров. Това е връзката, тези процесуални действия са свързани с убийството на Алексей Петров - това е знаково, класическо предумишлено убийство и изисква изследвания на всички детайли. Васил Божков е един от хората, които се наблюдават за съпричастност към извършеното престъпление, той е един от многото проверявани лица, допълни Коцев.

Отчитат се добри резултат - има спад на нивото на регистрираната престъпност и завишение на разкритите престъпления, каза главният секретар след участието си в отчетните съвещания на 8 областни дирекции на МВР през миналата седмица. Но се надявал да се обърне внимание на обучението на персонала, защото се наблюдавали сериозни дефицити.

България ще окаже съдействие с физическа сила по време на Олимпийските игри във Франция - това е знак за голямо доверие, изключително висока оценка за МВР. Ще изпратим 30 души, допълни Коцев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Иванов

Иванов

27.01.2024 | 14:39

Я има я няма повече съучастници или укриватели,но и да има няма да са 200 човека или дори 5-6,а примерно един или двама.След тези приказки на тоя, как мислите, дали няма да се укрият на Катилските острови завинаги,каквито случаи имаме доста последните 20-30 години??? Искам да кажа,че така не се плещи за тоя дето духа-или имаш или нямаш доказателства.Средно положение няма!!!

Отговори
2 0
Didier93

Didier93

27.01.2024 | 12:18

Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл: Имейл: didierdf93 @gmail.com Имейл: didierdf93 @gmail.com

Отговори
0 4
пионка

пионка

27.01.2024 | 11:34

Много нежен тоя пич много замечтан....пионка плюнка!

Отговори
2 2
КАФА ОТ ЛИГОТИИ...

КАФА ОТ ЛИГОТИИ...

27.01.2024 | 11:23

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА И НАС РЕСПЕКТИВНО С ЕДИН КЛАН СЕКТАНТИ....

Отговори
1 2
КАФА ОТ ЛИГОТИИ...

КАФА ОТ ЛИГОТИИ...

27.01.2024 | 11:22

ВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С БИТУВИЗМИ.....КАЖЕТЕ ЗА КИРО И ЛОРЕР И ОНАЯ ВИНЕТКАДЖИЙКАТА....КАЖЕТЕ ЗА ОНАЯ ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПРОСТАЧКА КОЯТО ПРЕДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ МЕКЕРЕТА.... НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ СЪС СЕКТАНТИ И НЕНОРМАЛНИЦИ.... КАЖЕТЕ ЗА КТБ ЗА ПЕЕВСКИ ЗА БОЙКО КРАДЕЦА...

Отговори
4 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?