4020

Главчев разпореди: Няма да има частна детска болница, предложилите „Мама и Аз" ще бъдат наказани

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет

Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.

Политическите сили срещу частната детска болница

От ГЕРБ заявиха, че проектът за изграждането на държавна национална детската болница е стартирал по време на тяхното управлението през 2020 г. „ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България“, подчерта партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ напомнят, че след консултации с Общественият съвет са внесли проект на решение в НС за ускорено изграждане на националната детска болница. „Народното събрание гласува проектът на решение единодушно на 14.02.2024 г. Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни - да работят за изпълнението на този национален приоритет“, призова ГЕРБ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

Според него е недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. „Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение“, подчерта Пеевски.

„Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца“, добави той.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ заявиха, че не са изненадани от решението на служебното правителство за създаване на частна детска болница в столицата. Според тях детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси.

Според тях изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. „Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение“, заявяват от ПП-ДБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Фотограф

Фотограф

02.05.2024 | 06:45

Умен поглед!

Отговори
0 0
пешка

пешка

01.05.2024 | 18:55

А бе оставете и Главчев да крадне де, нали и той е от герб.

Отговори
9 2
Собственост

Собственост

01.05.2024 | 18:32

Държавата никога не тябваше да оставя здравето на хората в ръцете на частници, ами да погледнем лекарите от държавните масово работят и във частните е как тогава едните болници са хубави другите лоши и друго частното кое го прави да бъде търсено, нещо куца доста някъде от години, ами то и с лекарствата тези частни фирми внасят изнасят и се налага държавата да забранява износа за да има тук за хората, ако и това е държавно няма да се налага намеса от държавата, като се каза раздържавяване управниците доста се забравиха май че и със здравето на хората се заиграха

Отговори
7 0
Серо

Серо

01.05.2024 | 18:29

Кой му подсказа:))

Отговори
8 1
Льольо

Льольо

01.05.2024 | 18:22

Какви наказани? Че той трябва да наказва своите? Да не би извънземни да са гласували? Вносителите не са виновни - някой им е наредил да внесат предложението и те са си свършили своето. Виновни са тези, които са галсували "за". А и у нас има колективна безотговорност - патент на ОПГ ГРОБ! И на алфа водача им от село Банкя - Боко Шарлатанина.

Отговори
33 1
Stefan

Stefan

01.05.2024 | 18:18

Голяма работа. То в България здравеопазването отдавна е платено, просто ще го узаконим

Отговори
3 7
Много добре измислено

Много добре измислено

01.05.2024 | 17:34

Някои да правят милиони от болните деца, а държавата да им даде едно рамо. Родителите са готови на всичко, няма къде да ходят, ще плащат. Откъде накъде детската болница да е държавна?

Отговори
7 8
Борисов си каза тежката дума за детската болница

Борисов си каза тежката дума за детската болница

01.05.2024 | 17:33

https://blitz.bg/politika/borisov-si-kaza-tezhkata-duma-za-detskata-bolnitsa_news1015914.html

Отговори
1 6
1234567

1234567

01.05.2024 | 17:23

Сричащия вчера друго казваше - че всичко е наред, днес кво му стана????

Отговори
24 1
Юрката

Юрката

01.05.2024 | 17:32

Чакай, до довечера съвсем друго може да му дойде, а утре по изгрев слънце - трето!

Отговори
25 1
1234567

1234567

01.05.2024 | 17:47

Верно е и той като неговия идол Боко сутрин едно следобед друго и вечер трето

Отговори
18 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?