46

Гешев обеща Путин да бъде арестуван, ако дойде в България

Главният прокурор е на посещение в Киев.

България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Това заяви главният прокурор на България Иван Гешев, който е на посещение в Киев, съобщи сайтът faktor.bg.

В интервюто си главният прокурор разясни сложността при разследването на престъпленията, извършени в условията на въоръжен конфликт.

„Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица негативни фактори, които влияят върху процеса на разкриване и разследване на престъпленията. Българската държава има своите задължения, произтичащи както от българския Наказателен кодекс, така и от международните актове, по които е страна”, каза той. България е част от 123-те държави, които са ратифицирали Римския статут, учредителния акт на Международния наказателен съд, и като такава има своите задължения да задържа и предава установени на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния наказателен съд. „Такова задължение имаме и за всяко издирвано на основание Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, обявено за международно издирване. Естествено е, че ще реагираме незабавно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред”, уточни Главният прокурор Иван Гешев.

Той разясни и механизма в България за замразяване на всички икономически ресурси и финансови средства, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите и юридически лица, образувания или органи от санкционния списък на ЕС. „Българската държава до момента не е криминализирала нарушаването на забраните по регламента”, каза Гешев.

Той засегна и въпроса със сътрудничеството с Главната прокуратура на Украйна и подчерта, че българското държавно обвинение може да бъде полезно за Киев в много аспекти, най – вече по линия на международното правно сътрудничество по наказателни дела. „Подписаният меморандум допълнително ще укрепи вече създадените взаимоотношения, като ще даде възможност за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по – специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, агресия и геноцид. Ще бъдат изградени трайни механизми за партньорство между институциите, като пътят за създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления е открит.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Надя Драганчева,Тутракан

Надя Драганчева,Тутракан

28.04.2023 | 21:29

Надя Николова Драганчева се казвам и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5,до старият пазар.Слава на Украйна! Много ме сърби катвричката.Аз съм на 72 години,страстна баба,искаща много любов и още нещо...Бръсна си онази ми работа и съм винаги готова за нови подвизи.Ходя и без долно бельо.Къде сте млади мъже????

Отговори
1 3
хохохо

хохохо

28.04.2023 | 21:25

а после Путин ще арестува цяла България!

Отговори
1 4
АКО АКО Много АКО

АКО АКО Много АКО

28.04.2023 | 20:15

За всяко твое Гейшеф АКО колко ролки тоалетна хартия трябва да плаща Българския данаъкоплатец И ако Гейшеф Путин дойде тук бая АКО ще има във шорошоядните ви гащи

Отговори
6 3
Mимет

Mимет

28.04.2023 | 19:16

Тоя па се осра да целува з@дници. За да го оставят главен прокурор чак при евреите на поклонение ходи.

Отговори
12 4
Що бе Гейшеф

Що бе Гейшеф

28.04.2023 | 19:14

И къде е Брендо не разбрахме

Отговори
6 2
Защо само Брендо?

Защо само Брендо?

28.04.2023 | 20:03

Че от времето на Татарчев - все с чували ги връщат - и Меджедиевата, и Цветанов, и Брендо - много чувал, мноооого нещо. А съм сигурен, че ако докарат Брендо поне година процеса няма да стартира - като процеса на Местан, като дрогирания дето уби Милен....Абе смешник!

Отговори
6 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?