46

Герой! 12-годишно момче спря пожар в защитена зона

12-годишно момче от Бургас спря разразил се пожар край езерото Вая, което е защитена зона. Когато видяло пламъците, детето, без да се колебае, извикало баща си и се върнало да гаси огъня.

В неделя следобед Никола кара колело, когато забелязва пламъците на метри от жп линията и близо до мястото, където друг пожар преди месец застраши защитени видове птици.  

„Върнах се вкъщи и веднага започнах да търся бутилка или кофа. Видях една бяла кофа и я взех. Извиках баща ми и заедно дойдохме до тук. След това почнахме да гасим, взимахме вода от изтекла тръба“, казва Никола Байкушев.

Теренът е труднодостъпен за пожарна кола. Никола и баща му гасят на ръка.

„Доста странно беше - огънят си правеше тунел. Гореше под земята. Намирах откъде избива огънят и там заливах с вода“, разказа момчето.

Налага му се да носи повече от 150 кофи с вода.

„Видях, че малкият ми син успя да погаси най-важните огнища. Вдъхна ми увереност, че можем да овладеем пожара, без да сигнализираме на тел. 112. С нашите действия може би спасихме местообитанията на птиците“, каза от своя страна Галин Байкушев, баща на Никола.

„Не се уплаших от пожара, но се уплаших от влака, който минава по линията и се притеснявах, че някоя цистерна може да има теч. Достатъчна е една искра, за да се взриви целият влак“, казва Никола пред bTV.

Уменията си да гаси пожари момчето придобива в клуб „Млад огнеборец“. Баща и син се надяват да няма друг случай на безотговорно палене на огън. Ако видят пожар, отново са готови да се притекат на помощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ваня

Ваня

09.03.2023 | 15:50

Дай боже повече такива деца, поздравления и за родителите.

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?