3906

Героите от Крумово! Вижте как спасили живота на простреляното дете

Уникална реакция на пилотите от базата в Крумово е съхранило шансовете за живот на малкото детенце, простреляно край Враца. Момчето на 1,5 години беше откарано с хеликоптер до София, тъй като местните лекари не виждаха начин да избегнат фатален край. И призоваха за помощ.

"След като адмирал Ефтимов ни постави задачата да изпълним полет до Враца за евакуация на пострадало дете, на десетата минута вече бяхме в хеликоптера. Излетяхме веднага, а полетът ни траеше около 50 минути. Там бяхме подбрали площадка по предварителни данни.

Преценихме, че площадката в самата болница е подходяща. Кацнахме с помощта на нашия борден спасител, защото площадката беше с ограничени размери", това разказа майор Марин Тасков - един от пилотите на хеликоптера "Кугър", излетял от авиобаза Крумово, за да транспортира простреляното дете от Враца до "Пирогов".

Той обясни, че не са успели да кацнат в двора на "Пирогов", а са избрали летище "Враждебна", тъй като в болницата няма подходяща площадка без препятствия.  "След предварителна информация, че детето ще бъде придружено от медицински екип от Враца и ще бъде с тяхно оборудване, ние преценихме, че нашето не ни е необходимо и го свалихме, за да бъде комфортно", добави капитан Георги Стаменов.

Спасителят на екипа Светослав Александров пък навигирал летателната машина. "При кацането помагах на командира на полета. Безопасно кацнахме. За кметовете и общините е необходимо обособяване на такава площадка без препятствия в близост", обясни той.

По думите на бордния техник Светослав Стоянов до летище "Враждебна" екипът е стигнал много бързо. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Мильо

Мильо

15.04.2024 | 17:33

На военните - браво, НОО Чакахме с нетърпение медицинските въртолети. Дочакахме и първата лястовица. Но защо докато чакахме не се обучи екипаж? Още повече, че ситуацията не бе някъде из балканските райони? Оказа се, че те още тренирали! Това е върхът на бюрократичния идиотизъм у нас! На практика се оказа, че доставената техника е за да я има, а не за да върши работа! Може ли някой от "високите етажи" да даде смислено обяснение за дълбокото спане? Срамувам се от такава покорена "държава".

Отговори
3 0
Юлия

Юлия

15.04.2024 | 16:22

Браво!

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?