ГЕРБ иска касиране на вота в Ракитово

Общинското ръководство на ГЕРБ в Ракитово пусна жалба срещу изборните резултати от първия тур. Вотът бе спечелен от независимия кандидат Емилия Еленкова, която извоюва 1498 гласа.
На една боя зад нея остана Валентин Хаджимосков, срещу чието име в протоколите общинската избирателна комисия преброи 1472 гласа. Трети остана човекът на ГЕРБ Красимир Вандев с 1459 бюлетини от народния вот.

Според хората на Бойко Борисов в родопския град обаче има несъответствие между официалния протокол на ОИК в графата за на гласувалите и списъците, отразяващи броя на избирателите, упражнили своя вот.

Като основен порок при осъществяването на гласуването следва да се отчете и видът на бюлетината, изработена върху хартия от такъв състав, даваща възможност дори в сгънат вид изборът на гласоподавателя да бъде видим - нарушение на основния принцип за тайната на вота. Това според ГЕРБ е достатъчно основание за касиране на резултатите от първия тур. Хората на Бойко са пуснали и искане за спиране на изпълнението на решението на ОИК, с което за балотаж бяха класирани Еленкова и Хаджимосков.

ПРОЦЕДУРИ
Ако Административният съд прецени, че жалбата е основателна, втори тур в Ракитово няма да има до приключване на делото, обясниха юристи. Очаква се магистратите да се произнесат в кратки срокове още преди края на тази седмица. Пазарджишки адвокати, специалисти в изборното право обясниха, че съдебната практика в страната е резултати от първи тур да не се отменят, тъй като няма избор на кмет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?