Ген. Луков е разстрелян показно от Черните ангели на БКП

От февруари до май през 1943 година наказателни групи извършват знакови убийства на военни и политици, осъдени на смърт от комунистите. За целта е формиран наказателен отряд от 14 нелегални младежи, въоръжени с пистолети и бомби, ръководени от опитния конспиратор Славчо Радомирски. 

В черния списък са депутатът Сотир Янев с роля за присъединяването на България към Тристранния пакт, воюващ с Русия, полковник Атанас Пантев - бивш шеф на полицията и председател на Върховния касационен съд.

Задачата с ликвидирането на генерал Луков е възложена на Иван Бураджиев, впоследствие партизански командир, баща на социоложката Татяна Буруджиева, и Виолета Якова.

 На 13 февруари 1943 г. около 21 часа двамата прострелват генерала с два изстрела в сърцето на входната врата на дома му пред очите на дъщеря му Пенка.

София е блокирана, премиерът Богдан Филов обявява награда от 300 000 лева за залавянето на терористите, ала мерките са безрезултатни.

От 14-те участници в бойните групи  седем доживяват 9 септември 1944 г. и заемат високи постове. Дейността на "Черните ангели", описана  от Митка Гръбчева в мемоарите   “В името на народа”, са пример за героизъм на българската младеж в продължение на десетилетия. Улица  в столичния квартал „Люлин”2  носи името на Виолета Якова. 

Нещо повече - опитът им е изучаван от големи световни терористи.
Брошурата на Митка Гръбчева “Бойните партизански петорки в града”, преведена на турски, е настолно помагало на атентатора Мехмед Али Агджа, прострелял папа Йоан Павел Втори през май 1981 г.

Същата книга ползва и  прочутата немска терористична групировка на Фракция “Червена армия”, която всяваше ужас във Федерална република Германия през 1970-те. 

 "Черните ангели" на Въло Радев, представил художествено действията на  наказателните отряди на БКП, е  в топ 10 на българските филми.

В ролите на шестимата млади идеалисти, убиващи в името на идеята за световна справедливост, са Стефан Данаилов като Пантер, съвсем младите тогава Доротея Тончева - Катина, Виолета Гиндева, Добринка Станкова- Рачето, Йосиф Сърчаджиев, Марин Младенов-Графа.

За централната роля на Пантер режисьорът пробва и футболиста Георги Аспарухов-Гунди, който се представя чудесно, ала Радев все пак залага на Ламбо.

Текст под снимка:

Актьорите в "Черните ангели"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?