4020

ГДБОП в международна операция срещу "бърлогата на хищници": Разбиха мрежа на педофили и убийци

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) се включи в международно разследване, ръководено от френските власти. При операцията е блокиран сайт, считан за комуникационен канал на организирани престъпни групи, съобщиха от МВР.

Става дума за разследване срещу платформата coco.gg. То е започнало през декември 2023 година, след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея.


Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между престъпни групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства. Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

В разследването са участвали български експерти, както и специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария.

Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура. В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

На 6 юни от ГДБОП съобщиха, че са задържани 11 участници в схемата за източване на банкови сметки. Те успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Акцията е проведена на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?