2374

"Галъп": Всеки четвърти българин би емигрирал при първа възможност

Всеки четвърти българин би занимал да живее в друга държава, ако разполага с всички необходими документи. Това показват данни на резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 57 държави, покриващо около две трети от глобалното население (и около 90% от страните, които са свободни да проведат и публикуват резултати от проучвания на общественото мнение).

Точно една четвърт от участвалите в изследването българи заявяват, че ако разполагат с всички необходими документи, биха заминали да живеят в друга държава. Мнозинство от две трети (67%) отговарят, че биха останали да живеят тук. Малцина (8%) са тези, които не могат да преценят.

Противно на популярната представа за нагласите за миграция в страната ни, България се нарежда по-скоро на задните места в желанието на гражданите за живот в чужбина, коментират от "Галъп интернешънъл". Желанието за миграция сред нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), например, е значително по-силно. Близки до нас в своите нагласи пък са държави като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).

Нагласите в страната ни са в съответствие със средните за ЕС. Там средно всеки трети би предпочел при възможност да живее в друга държава. 59% от европейците пък предпочитат да останат в държавата, в която са и сега.

Обяснението за нагласите у нас може да се дължи отчасти на продължителната десетилетна миграция към държавите от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до ситуация, в която, който е пожелал живот в чужбина, вече е заминал. Фактори като възможност за дистанционна работа, повишаване на жизнения стандарт и достъп до услуги, начин на живот и стоки, не по-различни от тези в останалите държави от ЕС обаче, също не са за подценяване.

През последните години се наблюдава и известна промяна на миграционните нагласи в страната ни като цяло – запазват се високи нивата на желание за пътуване в чужбина с цел образование, развитие, квалификация, повече сигурност и по-високи доходи, но не толкова и за мигрирането за постоянно в друга държава. Животът в чужбина, макар и привлекателен, придобива очертания за конкретен времеви хоризонт – по-скоро мобилност, например при възможностите за пътуване в ЕС, а не миграция като съдбовно решение за живота, допълват от агенцията.

На глобално ниво 36% от запитаните по света искат да мигрират. Както се очаква, най-вече младите хора в затруднена икономическа ситуация са сред потенциалните мигранти. 59% отговарят, че биха предпочели да останат, където са, а останалите не могат да преценят.

 

 

 

Сред различните региони по света желанието за мигриране в друга държава е най-силно в Субсахарска Африка (където 56% от респондентите биха искали да живеят в друга държава при възможност). Следва Латинска Америка (54%). Най-слабо е изразеното желание за живот в чужбина в Южна Азия.

Страните, в които желанието да се мигрира е най-голямо, са Сиера Леоне (84%), Гана (81%) и Нигерия (71%). Най-малко биха искали да живеят в друга страна жителите на Индия (4%), Виетнам (8%), Япония (14%) и др.

„Фактът, че всеки трети (и дори повече) от жителите на изследваните 57 държави иска да емигрира, е повече от показателен. Причините да се смени държавата, в която живееш, със сигурност са разнообразни и сравнението на държави не е съвсем подходящо. Очевидно е, че икономическите обстоятелства доминират подобно решение, но далеч не са единствените. Изглежда, наистина, силната културна идентичност е най-мощният фактор за обратното – да останеш в своята държава. Затова и регистрираме сравнително ниски нива на подобни намерения в страни като Индия, Виетнам, Япония и Русия“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Цялото изследване на "Галъп интернешънъл" вижте ТУК.

Общо 54 329 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода август-октомври 2022 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Участвалите в изследването държави са 57.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Снимки: Галъп интернешънъл/БНТ

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

03.02.2023 | 18:11

Ми как няма като държавата си е моя и на Делян и ви държим в мизерията, за да пълним чекмеджетата!!!

Отговори
1 1
църен Ваньо и синчето Стоянов

църен Ваньо и синчето Стоянов

03.02.2023 | 14:44

Никога не сме живели по-богато и по--добре от сега ... ние - да, за вас не знаем!

Отговори
0 2
При европейски цени и санкции

При европейски цени и санкции

03.02.2023 | 12:54

Не европейски доходи заплати и пенсии. Каква дискриминация! Мръсни западни гъзолизници.

Отговори
4 0
Сърбия убива Босилеград

Сърбия убива Босилеград

03.02.2023 | 12:07

Сърбия убива Босилеград, независимо от това какво говори сръбския президент за българо-сръбското приятелство, независимо от прегръдките му с Румен Радев, а преди това – с Бойко Борисов. Става дума за обезбългаряване на граничните региони – като прикривана, но достатъчно последователна държавна политика. За политиката не само на БИА, но и на радетелите за „Велика Сърбия“, към които спадат и днешните български управници, и които продължават да гледат на България като на основен враг – а в този контекст наличието на българи в пограничните региони е нежелателно и опасно. Ерго – наличните там от времето на Ньойския договор наши сънародници трябва или да се прогонят, или да се асимилират. Първото се прави открай време в Босилеград, второто се опитват да правят в Цариброд . Надявам се, че никой не е достатъчно наивен, за да смята, че стопяването на населението на една община с 40% за десет години може да се дължи на естествени причини. Следователно има причини от друг характер, които предизвикват този демографски срив. Как се прави ли? Прави се по много начини. Например като не се инвестират никакви средства в инфраструктурата и по този начин се създават невъзможни условия за живот. Пазарите на всичко произведено в някогашния Босилеград са били в България, след Ньойския договор общината се оказва откъсната, с трудно проходими и дълги пътища към сръбските градове, които оскъпяват всякакво производство, правят го неконкурентно способно и цялата промишленост замира. В града се настанява безработицата, която е там и до днес – повече от половината жители са безработни и преживяват от мизерни социални помощи с еквивалент около стотина евро на месец. Какво могат да направят обитателите на Босилеград тогава, които и днес живеят в условия, подобни на тези от средата на миналия век? Това, което и правят – изселват се. Някои в България, някои където намерят по широкия свят, някои във вътрешността на Сърбия, където етническата им идентичност бързо се размива. Не е и само това обаче. Освен че живеят мизерно, обитателите на Босилеград се радват на една много специфична местна власт, която в лицето на несменяемия вече двадесет и две години кмет

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?