3906

"Галъп" разкри: Колко процента от българите не биха се били за страната в случай на война

42% от анкетираните българите не биха се били за страната си в случай на война. Общо 30 на сто от тях биха се били, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят - това показва проучване на "Галъп интернешънъл".

 

 

Данните са от състояло се в 45 държави по света проучване и представително за повече от половината от световното население, съобщават от социологическата агенция. Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн (статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал - 95%). 

 

Данните показват, че днес, в сравнение с преди 10 години, по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си.

През 2014 г. у нас 25% от интервюираните са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% са декларирали, че не биха. Българите сякаш са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните - отново, както и преди десет години, сочи проучването.

 

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на конфликти през последните години в различни точки от земното кълбо, отбелязват от социологическата агенция. През 2014 г., например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от анкетираното в глобален мащаб население е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположно мнение.

 

 

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС - 32% там заявяват, че биха се били, САЩ с 41% и Канада с 34% са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

 

 

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС - около 60 на сто от запитаните в тези държави са готови да се бият.

Сред държавите, където хората имат най-голяма готовност за участие в битки за страната си, са Армения - 96%, Саудитска Арабия - 94 на сто, Азербайджан - 88%, Пакистан - 86 на сто и Грузия с 83%.

 

 

На другия полюс са в Италия със 78% отговори "не", Австрия - 62 на сто, Германия - 57%, Нигерия - 54 на сто и Испания - 53%, пише dir.bg.

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят "не знам". Трябва да се отбележи и че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление, напомнят от "Галъп интернешънъл". Преди 10 години с "да" в Русия са отговорили 59 на сто.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си - 62% и процентът остава без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, допълват социолозите.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
38 коментара
Капитализмът вече е опасно вреден за планетата ни, а друга си нямаме

Капитализмът вече е опасно вреден за планетата ни, а друга си нямаме

20.03.2024 | 17:19

Тези „глобалисти” съвсем се оплескаха в идиотията си! Верно ли не помнят какво стана след първата световна война и какво стана след втората. След първата се появи на картата на света първата социалистическа страна и то в една от най-големите по площ държави! След втората световна война се появиха много социалистически държави върху големи площи от Европа, Азия и Африка. Сега, ако ни се размине унищожаването на живота на цялата планета, следва държавите в почти целия свят да започнат да се управляват с принципите на социалната държава и с бой по безумно алчния едър капитал! Ще оставим „за цвят” някои държавички да се управляват по „капиталистически”, но ще им сложим „здрав намордник”, за да не лаят много и да не могат да хапят човеците!!!

Отговори
1 0
полезен селски идиотин

полезен селски идиотин

11.03.2024 | 22:24

няма да ходя да се бия заради тия шорошояди, дето си мислят че хората са прости, да ходят да се бият заради тях, а те ще са първи офейкали!

Отговори
8 1
От Украйна ли сте или така си миришите!

От Украйна ли сте или така си миришите!

11.03.2024 | 18:34

Мобилизирали Киркор и Гарабет и ги пратили на фрота в Авдеевка!Като почнали да атакуват руснаците а те в окопите !И изведнъж Киркор питал Гарбед на какво мирише смърта!Ядосан че Гарабет го пита такива нещ в яда си казал на лай на !Тогава Киркор ,каза значи съм умрял!

Отговори
9 1
Мишо

Мишо

11.03.2024 | 18:31

Понеже положението с оръжието не е добре.Купих си един дрон от Джъмбо дето могат да му закачат две пиратки.Колкото да стресне нападателите става

Отговори
5 1
Ганьо

Ганьо

11.03.2024 | 18:20

От тези 30 % дето биха се били 29% оръжие са видели само на кино.Така,че ако ни нападне някой сваляте и слагате белите гащета на някой пръчка и казвате на противника.Важното е да сме живи и здрави

Отговори
5 1
фарс

фарс

11.03.2024 | 16:47

за кой да се бия ве? За кирчо простия, лена лесната и бате бойко ли ве хахахахахах ае бегай от тъука

Отговори
15 2
мека китка

мека китка

11.03.2024 | 16:12

американската сглобка да не забрави да ни вземе и нас, тези под дъгата, ние управляваме вече 30 години бг колонията и сме страшна сила във фейса

Отговори
12 3
На 18 юли

На 18 юли

11.03.2024 | 15:18

Е родена к... хахаха, дано и да умре, когато и той умрял!

Отговори
2 3
Мишки, няма дори къде да се скрият!

Мишки, няма дори къде да се скрият!

11.03.2024 | 15:16

Така си дават разни пагони за било и не било, он не се види от земята,, генерал,, само като арата му се видят жабешките очи, галъп,, интернешънъл,, за това е,, учил,, винаги,, точен,, по добре без коментар, беше най добре, че нямам вишу и за редник,, крюшо,,крюшо и онова от войната и то не е лесно, че мерише!

Отговори
5 3
Хаха

Хаха

11.03.2024 | 15:03

И да искам няма да се бия за родината си,щото съм освободен от казармата,сори,онея във властта да защитават народа!

Отговори
7 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?