49

"Галъп": Близо 68% от българите нямат доверие на правителството

66,4% от пълнолетните българи не очакват значителни промени в политиката на новото правителство след ротацията, а 18% очакват. Останалите не могат да определят.

Това сочат националнопредставителни данни на „Галъп интернешънъл болкан“ специално за Българската национална телевизия от изследване, проведено между 11 и 19 януари „лице в лице“ сред пълнолетните българи. Данните бяха оповестени във вчерашната емисия „По света и у нас“ и бяха коментирани от Първан Симеонов в предаването „Денят започва“ на БНТ 1.

Любопитното е, че всички основни електорати са на мнение, че големи промени едва ли ще има, с изключение на този на ГЕРБ. Там мненията са поделени. Явно част от привържениците на поемащата управлението формация всъщност биха желали да видят промени. 

Междувременно, рутинният мониторинг на „Галъп интернешънъл болкан“ дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата: 34,2% са „за“ оставка, но 41,4% са „против“. Останалите се колебаят. Данните бяха излъчени и в предаването „Референдум“.

Явно няма ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност. Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани. 30,9% са „за“, на 48,4% „против“. Останалите се колебаят. Агенцията следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години. 

Доверието в правителството обаче остава ниско: 22,2% имат, но 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. И показва, че има сериозна ниша за алтернативи. 

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
освен ДБ шорошляшкия трол,

освен ДБ шорошляшкия трол,

15.02.2024 | 22:37

цъкащ си редовно плюсовете в Маричка никой нормален не им вярва на тия!

Отговори
1 0
мафията управлява

мафията управлява

15.02.2024 | 14:17

Мартин Божанов -Нотариуса е емблематичен пример за това, какво представлява българската правосъдна система! И не е само той! Те вероятно са стотици! А система ги обслужва и работи в техен интерес! Кой назначи жена му в ГД БОП? Колко още жени и любовници има назначени по неясни критерии в МВР? Да си припомним и полицайката, помагала на Героги Семерджиев....

Отговори
6 0
Иванива

Иванива

15.02.2024 | 17:55

Много са намалили процента на доверие. Според мен е 98% недоверие. Никой не вярва на тези схемаджии и оборджии. Ние сме дъното

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?