71

„Галъп“: 41,3% от българите не искат предсрочни избори ГРАФИКИ

62,8%  смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото

 

"Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени. Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“. Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна."

Това  са изводите от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

 

Нагласи за предсрочни избори

Галъп интернешънъл болкан


Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, допълват от "Галъп".

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

проучване


Галъп интернешънъл болкан


Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

проучване


Галъп интернешънъл болкан

 

проучване

 

Галъп интернешънъл болкан


Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.
По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Цоцооологически крепеж Дръж дувара да не падне

Цоцооологически крепеж Дръж дувара да не падне

22.06.2022 | 17:03

Ама меня къде мъ навряхте след десетичната запетая Кък пъ веднъж не мъ огря таз пуста цоциология Те цицат Я във миманса Дъл не е като при тотото Едни знаят предварително числата Други съ надяват

Отговори
1 1
оставка

оставка

22.06.2022 | 16:55

оставка

Отговори
4 1
Стига с тия

Стига с тия

22.06.2022 | 16:49

Червени лъжливи социологически агенции. Не може 5-600 джендърски цървула пред парламента да определят съдбата на България . Избори сега нещастници . А оня червен фатмак Радев рак да хване до края на мандата си .

Отговори
3 2
Сашо

Сашо

22.06.2022 | 15:26

А според народа:82% от българите искат избори. Стига мизерия

Отговори
8 2
Просто Гнидо

Просто Гнидо

22.06.2022 | 14:36

Соросояди, вън! Македония, вън! Слава на Путин!

Отговори
4 6
Рублояд

Рублояд

22.06.2022 | 15:34

ХЛЪЦ!

Отговори
4 3
Соросояд

Соросояд

22.06.2022 | 19:22

Тръц!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?