2374

Гълъб Донев от Велико Търново: Уроците на историята могат да ни спестят грешки

Във Велико Търново се провежда тържествената заря-проверка по случай 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима.

Най-първият разказ за България е завет за сила и обединение. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев във Велико Търново по време на тържествената церемония за Деня на независимостта.

"Манифестът за независимост е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта е кауза, която събира в един сноп очакванията на народа и дейността на народните представители", посочи той.

"Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България", допълни премиерът.

Историята на обявяването на Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ в. Са били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Денят на Независимостта става официален празник чак през 1998 г.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание едва на 10 септември 1998 годинапо времето на правителството на Обединените демократични сили начело с Иван Костов .

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коментар

Коментар

23.09.2022 | 05:00

Заря проверка като през татово време

Отговори
1 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?