46

Гаф: Депутат от ПП "премести" мощите на цар Самуил в РСМ

Гаф направи тази сутрин в тв ефира депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев - поиска Скопие да ни върне костите на цар Самуил. Няколко часа след това социалните мрежи завряха с реакции и мнения за грешката.

„Северна Македония и наложеното ѝ вето за присъединяването и в Европейския съюз не е водеща тема за хората към настоящия момент. Няма да вдигнем ветото, ако Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще изпълни ангажиментите си. Един такъв жест е връщането на костите на цар Самуил у нас.“ Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев пред БНТ.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България отдавна води преговори в гръцките власти за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се поставя като условие пред РС Македония връщането им в България в контекста на вдигане на ветото е необяснимо, освен ако Сабрутев не е объркал историята.

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България. Този въпрос бе многократно поставян пред Бойко Борисов по време на неговото управление, но българските историци и по-специално проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отказват да направят тази размяна, припомня „Епицентър“.

От своя страна премиерът Кирил Петков поставил „задача“ пред български историци да направят всичко възможно, да дадем на гърците, каквото искат, за да получим мощите на цар Самуил, „защото с този акт искал да остане в историята“.

Според депутата от ПП Венко Сабрутев актуалните теми за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата криза, а не Северна Македония. Македония трябва да изпълни своите ангажименти и да направи жестове към България, с които да потвърди пред българския народ, че ще промени своята политика, подчерта Сабрутев.

По думите му следва да се търси национален консенсус за Северна Македония и няма как да се очаква еднолично решение по темата. Всяка една институция трябва да стъпи в своята роля, трябва да се говори с президента, правителството и да има национално съгласие сред хората, обясни Сабрутев.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
676

676

23.05.2022 | 22:40

Този помак е учил историятата на сорос и нато а не история на България.Кой ги избра тези невежи слуги

Отговори
1 0
Богдан Попов

Богдан Попов

23.05.2022 | 16:41

Ами от кьде да знае историята на Бьлгария,Като е учил западна история горкия а е дощьл да става министьр и депутат в Бьлгария . До не си отиде там кьдето ще му бьде по лесно да отговаря на исторически вьпроси .

Отговори
9 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?