49

Финансовият министър с прогноза за ръста на инфлацията у нас

Служебният финансов министър Росица Велкова прогнозира 5,3-8% инфлация за догодина. Тя обясни още, че прогнозата е разработена от седем институции. На 1 януари изтичат намалените ставки на облекчения на някои стоки и се предвижда цените им да нараснат с 20%, обясни причините Велкова.

Хазната ще завърши тази година с дефицит от 3,4% от БВП. Това ни поставя на четвърта позиция по размер от страните в ЕС. Това съобщи на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

 
Тя отчете още, че към момента поетият дълг е 7 млрд. лв. Очакванията на Велкова са консолидираната фискална програма също да завърши годината с излишък, който обаче ще бъде по-малък от 989-те млн. лв. колкото е той в момента.

Като причина за излишъка, Велкова посочи добрата събираемост. В приходната част очакваме да имаме излишък от 250 млн. лева, като 50 млн. лева са от данъците върху доходите на физическите лица. Тя отчете ръст и на постъпленията на НЗОК и митниците, така че приходната част на бюджета ще бъде преизпълнена.

Очакваме икономия от 1 млрд. лева в капиталовите разходи, което се дължи на постъпленията по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни още тя.

Велкова допълни, че е подготвен проект на Бюджет 2023 г. с оглед на това, че вече сме в края на годината. И добави, че проектът ще бъде внесен за разглеждане в парламента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Стоичков

Стоичков

20.10.2022 | 17:50

След толкова изказвания от "капацитети",че след актуализацията на бюджета той няма да се изпълни се оказва,че ще е с излишък и независимо от дефицита пак сме от "отличниците" в ЕС. Ей,оказва се,че в тая бедна държава има пари,но явно много се краде. Къде ли ще се преразпредели този излишък?

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?