4020

Финансовият министър обеща: Няма да вдигаме данъците

“За да получим второто плащане по ПВУ в размер на 652 млн. евро трябва да приемем още четири закона, имаме шест месеца срок от ЕК да го направим”, това обяви служебният министър на финансите Людмила Петкова пред депутатите.

Петкова е категорична и, че данъците няма да се повишат.

“Основен приходоизточник за хазната са косвените данъци- ДДС и акцизи, а не преките, а планът за изпълнението им върви по план. Сивата икономика у нас е значителен процент, нашите усилия са насочени към този резерв за увеличаване на приходите и не планираме увеличаване на преки данъци”, каза още вицепремиерът и служебен министър.

Така тя отговори на въпрос от „Възраждане" ще чуе ли препоръките на МВФ да се вдигнат данъците.

“Четири неприети законопроекта, сред които закон за личния фалит са неизпълнени условия, поради които не получаваме второто плащане по Плана за възстановяване в размер на 652 млн. евро. Имаме 6 месеца срок от ЕК, да бъдат приети и ще получим парите без да има дисконт върху техния размер”, Така Петкова пък отговори на бившия финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ, който попита вярно ли е, че това е единствената пречка пред получаването на второто плащане. Петкова обясни, че тъй като те са били внесени в предишния парламенти са архивирани, ще се наложи повторното им внасяне в новия парламент. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?