4020

Фермерският съюз призовава за мирен протест

Българският фермерски съюз призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации.

Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18.09.2023 г. с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Ръководството на БФС ще бъде утре със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС. "Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни", каза Георги Стоянов, председател на БФС. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните искания към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Добре Бе тъъъъъпак

Добре Бе тъъъъъпак

17.09.2023 | 20:05

Който нищо не забравяш Борсова стока било зърното От борсата тъъъъъпака щял да ходи да си купува еФтино Това го гони на тъъъъпака ЕФТИНОТО А като унищожиш собственото си пройзводство бе тъъъъъпак и станеш зависим от ЕФТИНОТО Утре еФтиното няма ли да ти излиза твърде скъпо Думичките СТРАТЕГИЧЕСКО ДЪЛГОСТРОЧНО МИСЛЕНЕ нищо ли не ти говорят тъъъъъпак И за туй ядем домати и краставици пипер и патладжан от Гърция Македония Турция и Египет Защото СТРАТЕГИЧЕСКИ със ЕФТИНИЯ ВНОС унищожихме Българския зеленчукопроизводител Кво друго ни остана да унищожим за да станем зависими от еФтиното и от производители да станем само потребители И с кви пари и от какви доходи ще клечим пред БОРСАТА да си купим ЕФТИНО А Борсата дали ще бъде толкова милостива към нас в даден момент и да ни продава все ЕФТИНО при положение че във същия този момент сме и без приходи Тъъъъъпак си ти тъъъъпак и проооостак

Отговори
4 1
Браво Денков

Браво Денков

17.09.2023 | 19:00

Мачкай спонсорите на мафията

Отговори
3 4
С какво да ги мачка бе,има ли с какво тоя изсъхнал чируз алчен?

С какво да ги мачка бе,има ли с какво тоя изсъхнал чируз алчен?

17.09.2023 | 19:34

Мачкай,викате!Еми,ще сте смачкани,не бой се!

Отговори
3 1
Я ПО СЕРТ!!!

Я ПО СЕРТ!!!

17.09.2023 | 18:07

ЕИ ТИЯ БО.КЛ.УЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ САМО АКО ИМ СТРОШИТЕ ГЛАВИТЕ...КАКВО СЕ ВАЙКАТЕ ИЛИ ТРЪГВАШ ИЛИ СИ ЛЕЖИШ У ВАС... АКО СЕГА ДАДЕТЕ НА ЗАД ЩЕ ВИ КЛАТЯТ НОН СТОП.....НИЕ НЯМАМЕ ОРБАН ИМАМЕ ДЕБИЛ ДЕНКОВ?!?!

Отговори
5 2
комунист

комунист

17.09.2023 | 17:59

Оп па! Много рано взеха да клякат.Писах ли Ви ,че чудото ще е за до 3 дни и ще се изпокарат.Писах Ви.Така ,че спокойно.

Отговори
1 1
академик Денков

академик Денков

17.09.2023 | 17:40

Зърнарите-терористи си искат Бойко за премиер. Аз, не съм толкова богат, като него за да им дам 30 милиарда субсидии!

Отговори
3 6
Не сбъркахме ли някъде?

Не сбъркахме ли някъде?

17.09.2023 | 17:37

Искахме пазара да е свободен. Внасяме месо, домати картофи, ябълки, даже фасул и чесън и какво ли още не. Но зърнопроизводителите искат да имат монопол на вътрешния пазар. В крайна сметка зърното е брсова стока. И ако до сега никой не ги е ограничавал в цените за вътрешния пазар - това е грешка. Не може да продаваш на вътрешния пазар над борсовите цени. Не бива един бранш да си развява байряка и да се облагодетелства за сметка на населението. И зеленчукпроизводителите не са доволни, че гръцки, турски, македонски заленчуци подбиват цените им, но вносът не е спрял нито за ден ! Нещо трябва да се предприеме и то не в полза на онези, опитващи се да налагат монопол. На ход трябва да е .... народа. Когато внасяхме китайските боклуци никой не реагираше. А имаше ощетени производители.

Отговори
7 5
Забравяш най-важното:тук става въпрос за суровина от първа необходимос

Забравяш най-важното:тук става въпрос за суровина от първа необходимос

17.09.2023 | 17:54

Необходимост!!Икономиката и плануването са на съвсем др.принцип,когато касае изхранване на населението!!!Затова взимат дотации!Другите стоки са просто търговски,тези са в специален режим!Много е зле да указваш тези от А и Б на неграмотен слушател.Елементарна икономическа култура се иска все пак,когато тръгваш да развиваш теза,която явно ти е чужда и не знаеш механизма как работи.

Отговори
6 2
Нищо не забравям!

Нищо не забравям!

17.09.2023 | 18:57

Пак повтарям - зърното има борсова цена. Като търговец, или производител, намеря ли по-евтина стока защо някой трябва да ме ограничава, за да се осигурят високите печалби на стотина едри самозабравили се производители ? При това хлебопроизводителите Уж гарантрат, че няма да ползват украинско зърно - т.е. жито има достатъчно.

Отговори
3 3
Да,то това в драмата на България!То винаги България

Да,то това в драмата на България!То винаги България

17.09.2023 | 19:41

Е имала зърно достатъчно,само миналата година Добруджа имаше добив 7 пъти по-голям от необходимия ни!Т.е.можехме за 7 поредни години да се самоизхраним и тук се намесват игрите на правителството и почват износи навън..и игра с борсовата цена именно!То в това е драмата,че все искат да ни фалират от правителството..Сложих ти плюс,логиката е абсолютно правилна..

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?