71

Фермерът Николай Бичев: От фермата до трапезата цената на агнешкото скача 4 пъти

Агнетата с най-вкусно месо се отглеждат в Калоферския Балкан, те са от породата "Средностаропланинска овца" и са хранени само с натурална храна - царевица и люцерна, без добавки, подобрители и овкусители. Всяка година до кошарите над Калофер идват търговци, които са готови да изкупят всичките агнета. Това разказа пред „Марица“ фермерът Николай Бичев, който повече от 30 години отглежда овце в Балкана.

 

Агнетата, отглеждани в Калоферския Балкан, са най-хубави, категоричен е фермерът Николай Бичев

 

"Агнета се изкупуват през цялата година, но офанзивата е седмица-две преди Великден. Има месец дотогава, затова сега все още няма активно търсене. Но началото не е обещаващо за нас - твърди Бичев. - Търговците дават 8.00 лв. за килограм живо тегло на агне, това е поне с лев по-малко от миналата година. През 2023-та цената беше най-малко 9.00 лева за килограм живо тегло. Сега е по-евтино, и то при положение, че субсидиите бяха орязани наполовина, а цените на фуражите вървят на горе.

Нямам много време да гледам телевизия, но слушам, че в магазините агнешкото  е 32.00-35.00 лв. за килограм. А от нас искат да го изкупуват по 8.00 лв. За труда, който полагаме, за разходите, които имаме, на нас, фермерите, и 15.00 лв. да дадат, пак са малко пари. Съотношението между живо тегло и чистото месо трябва да е 1:2. При изкупна цена 10.00 лв. примерно на магазина би трябвало да е 20.00 лв., пресмята калоферският животновъд. По веригата фермер-прекупвачи-кланица, най-много печелят прекупвачите.

Всяка година в края на септември калоферските фермери и техните стада дефилират пред многохилядна публика на Събора "Да запазим българското" в местността Паниците

 

Джамбазите, които идват във фермите в Подбалкана, обикновено вземат стоката за кланица „Детелина“ в Нови Искър, най-голямата в България, но също и за други кланици. Готови са да купят всичко, което имам. И 200 агнета да им дам, и 300 да дам, ще ги вземат. Има търсене.

Нашето месо от Калофер е най-добро. Ние храним животните само с чиста натурална храна - люцерна и царевица. Сега пазарът предлага много видове храна за животните - добавки, гранули. Преди Великден и Гергьовден агнетата още не са на паша. Сега са по около 25-30 кг, това е най-доброто тегло за агнета", хвали стоката си фермерът.

Животновъдите не знаят и не се интересуват дали техните агнета са само за вътрешния пазар, или отиват и в чужбина. Според някои от тях новозеландското и австралийското агнешко също е добро, но българското, и по-точно калоферското, е най-добро.

Ако някой иска да си купи агне за великденската или гергьовденската трапеза, фермерите са готови да продават и единични бройки. Но само живи животни и то направо от фермата. Хора постоянно се интересуват и купуват направо от фермата по едно агне за някой семеен празник. Цената от фермата варира между 10.00 и 15.00 лв. за килограм живо тегло.

"Но ние  нямаме интерес да продаваме по едно агне - споделя Николай Бичев. - Нямаме време за това. Един иска агнето днес, друг го иска след три дни. Във фермите вече сме по един човек и не смогваме да се занимаваме да продаваме на дребно. По-добре да ги продадем на едро. Когато ги продаваме по единични бройки, всеки иска в различно време и с различно тегло на животното според това, колко души и кога ще седнат на трапезата."

Овцете  в България постоянно намаляват, споделят с тревога и Николай Бичев, и колегите му от Подбалкана. Една от основните причини е, че няма работна ръка за фермите.

"В края на миналата година аз намалих стадото със сто овце", споделя Бичев.  В Калофер към този момент има 12 стада, всички са вече с по 100 овце по-малко. Това прави 1200 овце по-малко спрямо миналата година. Съответно и с 2500-3000 агнета по-малко. Изчезнали са две големи стада. И още ще изчезват, прави той тъжната прогноза. "Кой ще отглежда животни в следващите години, не е ясно - фермерите от нашето поколение вече са малко, а и като гледам всеки животновъд намалява поголовието", кахъри се Николай Бичев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Дончо

Дончо

07.04.2024 | 19:24

Колко тъщата е гледала овце, толкова и този, ама нали трябва да сме в играта,, лъжливото овчарче ".

Отговори
2 4
Зикулов

Зикулов

07.04.2024 | 17:26

Калофер, местността Паниците.....райско място, красиво българско кътче. И точно в тази девствено красива местност, съветските другари в началото на 60те да вземат да изградят подземна база, с военен гарадок, за съхранение на ядрени бойни глави за тактически и оперативно тактически ракети.

Отговори
2 6
Истината!

Истината!

06.04.2024 | 19:21

Най хубавите агнета ,които си купуваме всяка година са от фермата на братя Борисови от Брацигово!Пробвали сме от всякъде но такова крехко,без мирис и приятно на вкус агнешко месо само от там Ферма Братя Борисови!А сиренето ,което произвеждат е деликатес!Веднъж пробвал от тяхното сирене го търсиш винаги!

Отговори
4 3
През Фе4одализма е Така!

През Фе4одализма е Така!

06.04.2024 | 13:27

През Феодализма е Така! Феодала има Право! Тури Конституцията и Закона в Коша!

Отговори
8 0
Само питам

Само питам

06.04.2024 | 11:02

Добре бе, г-н Бичев, ако дойда да си го купя директно от ВАС агнешкото, ще ми го дадете ли за 10 лева килото? (Щото в магазина е 30-32 лв), и нали...4 пъти по-скъпо там?

Отговори
14 3
иван

иван

06.04.2024 | 10:33

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:---- https://e.vg/Alkotox

Отговори
1 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?