4232

Фатален край! Разкриха подробности за едно от бебетата, починали от коклюш

То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност

В края на седмицата стана ясно, че две бебета са починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте, а 24 000 е броят на децата с пропусната доза ваксина.

"Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние",

заяви в ефира на NOVA директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало.

"То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност", обясни той. 

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом.

"При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване", допълни лекарят. 

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш.

"Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг", каза лекаря, цитира Vesti.bg.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?