1553

Фармацевтите подписаха, но дадоха 2 седмици срок на държавата

Български фармацевтичен съюз подписа Меморандума за сътрудничество между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БФС. Това се случи публично на пресконференция днес.

Преди акта - Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз, направи ретроспекция на проблемите в сектора от години, като посочи, че основните са, че фармацевтите не са подкрепени от държавата като специалисти на първа линия, както и че се получава такса 2 лева за аптеката на рецепта.

Държавата не признава социалната роля на фармацевтите, те са натикани в ролята на продавачи в бели престилки, а в много общини няма достъп до лекарствени продукти, каза тя.

От години се обръщаме към държавата законодателят да преустанови неравноправното отношение спрямо производителите и търговци на едро, а от 2 г. от пандемията дискриминацията бе задълбочена и в друга посока, категорична е тя.  За целта ще са необходими около половин милион.

По думите й, аптеките продължават да кредитират здравната система, техният финансов риск е, че ползват други финансови обезпечения и тази дейност започва да губи своя смисъл, обоснова се Сербезова.

На пресконференцията бе посочено също, че фармацевтите искат достойно възнаграждение, искат подобряване на НЗИС - национална здравноинформационна система, с която проблемите били по-скоро организационни.

Асена Сербезова каза още, че са получили уверение от президента, че техните искания ще бъдат изпълнени в рамките на нормативните процедури и че искат компенсация и за ковид рецептите.

Във вторник ще има извънредно заседание на НС на НЗОК с ясно разбиране, че имат процедури за свикване, съобщи председателят на УС на БФС.

 Тя разказа и за среща с регионалните представители в петък с част от надзора, на която било потвърдено, че имат джентълменска дума за спазване на обещанията към фармацевтите.

"Ние свикахме извънредна среща, трудни дебати бяха, повечето колеги искат оставка, но са решили да дадат кредит на доверие на системата, която е враждебна към тях", каза още Сербезова. Димитър Маринов се включи, че въпросът е да се подписва ли анекс и ще имат ли гражданите достъп до продуктите по НЗОК.

Асена Сербезова обясни защо две седмици: Защото ще се отрази по достъпен начин каква е реалността на българския фармацевт. Разумни сме, не извиваме ръце, но алармираме за проблемите, искаме скромна съществена част за следващата година.

Асена Сербезова добави, че във вторник НС на НЗОК трябва да приеме меморандума и да упълномощи председателя да подпише и после ще има реакция на БФС дали ще участва, но това ще зависи от решението във вторник. Последен кредит на доверие, не пореден - заключи Сербезова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Болничен фармацевт

Болничен фармацевт

31.10.2021 | 22:00

Нас болничните фармацевти кой ни защитава.Ние също сме на по първа линия от външните аптеки,контактуват с болен персонал .Най вече с голяма мъка осигуряване лекарства за Ковид отделенията .

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?