2374

Factcheck: Най-споделяната снимка от Турция няма нищо общо с... Турция

Трагедията в Турция и Сирия след тежкото земетресение на 6 февруари е водеща новина по цял свят, а хората не спират да споделят снимки и клипове с усилията на спасителите да извадят хората от рухналите сгради.

Една от най-често срещаните и трогателни снимки в социалните мрежи в последните часове обаче няма нищо общо със събитията в Газиантеп и околността.

Фотографията показва купища камъни от разрушена сграда, изпод които се подава човешка ръка. До нея е застанало куче - голдън ретрийвър - който сякаш вика за помощ заради пострадалия си стопанин.

Изображението е силно емоционално въздействащо, но всъщност е снимано по съвсем друг повод и не е направено по време на реално бедствено положение.

Снимката е на чешкия фотограф Ярослав Носка и е направена през май 2018 г. Може да се срещне в няколко различни световни фотографски бази, но не е репортажна, а е "творческа" илюстрация.

В Getty Images е отбелязано, че е заснета в Чехия, припомня "Булевард България".

 Тя е част от сесия тематични снимки, в които се вижда, че са използвани няколко породи кучета, с различни каишки и различен ракурс. Общото е, че са разработени върху един и същи мотив - лоялното домашно животно се опитва да спаси човека под развалините.

На нито една снимка няма спасителни екипи, а отломките изглеждат по-скоро като площадка за разчистване на умишлено съборена стара къща въпреки драматичната постановка.

 
Снимката с кучето-спасител се появява многократно в новини, свързани с тежки земетресения в последните години.

През 2019 г. Албания е разтърсена от земетресение с магнитуд 5.2 по Рихтер, като загиват 51 души. Няколко онлайн медии тогава започват да разпространяват фалшива история за "Куче, подобно на Хачико, плаче над руините, затрупали стопанина му" - с препратка към известното японско куче, символ на вечната лоялност.

Още тогава са публикувани опровержения на тази новина, която иначе бързо привлича вниманието на читателите в социалните мрежи.

Обучени кучета наистина участват в операцията по издирването и изваждането на пострадалите хора в Турция.

България също изпрати няколко екипа в помощ на съседната държава, с които пътуват и специални спасителни кучета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?