2374

Евтиното море се отлага за септември

Тази година намалените цени в края на август са съвсем символични

Морето обикновено поевтинява в края на август и през септември. Това винаги е било правило в туристическия бизнес, само че в обичайно време, когато всичко върви по план. Целта е да се удължи максимум сезонът, а някои курортисти да повторят и потретят плажа. Тази година обаче ще е различно - евтиното море се отлага чак за втората десетдневка на септември, а намаленията едва ли ще бъдат толкова осезаеми.  

От 2020 година насам в туризма нищо не върви по план. Първо бе пандемията, ограниченията в пътуванията и страхът, сега пък е геополитическият проблем с войната в Украйна и галопиращите цени. Въпреки оживлението не дойдоха и очакваният брой туристи, защото заради песимистичните прогнози за тежка зима всеки мисли първо за хладилника и сметките, а после - за морска почивка. Инфлацията пък така надува цените на всичко, че етикетите се менят през ден.

При хотелското настаняване обаче е по-особено - ценоразписът се обявява в късната пролет и се правят резервации още тогава. Това е като сключен договор, който не бива да се променя. За групите от чужбина договорките с туроператорите, които ги водят, пък се правят още по-отрано. Всичко това е важно да се отбележи, защото хотелиерите не могат да пипат тези цени, ако не искат да си опропастят връзките с туроператорите и клиентите за догодина. Но могат да редактират цените на тези стаи, които са останали за свободна продажба.

И така, това лято поевтиняването на морето се отлага. Обикновено т.нар. "нисък сезон" започва от 15-20 август. През 2022 г. по-евтините цени идват чак през септември, и то след почивките покрай 6 септември. Националният празник тази година се пада във вторник и с един ден отпуск за понеделник работещите могат да си направят 4-дневна почивка.

Промоции като "на половин цена" или "минус 25%" просто няма да има

Бизнесът има и обективно оправдание за това - цените на тока растат непрекъснато, ВиК в Бургас вдигна цената на водата, растат разходите за хранене, пране, заплати и т.н. Някои места за настаняване така и не отвориха това лято, а други пък не са готови да рискуват да работят през септември, ако заетостта им е едва 20-30 на сто. 

Хубав хотел в Созопол например продава в момента двойна стая за 120 лева. Такава ще е цената до края на август, та чак и първите седем дни от септември. Промяната в „Таии“ идва едва на 9 септември, когато летовниците ще платят за същото 90 лева. 3-звездният „Корал“ в курортното градче пък предлага стая за двама плюс закуска и вечеря за 177 лева. От нощувките и ресторантското хранене може да се спести също едва на 9 септември, когато същата услуга ще падне на 150 лева.

Двойна стая в хотел в Несебър пък струва в момента 315 лева. След 19 август цената пада на 218 лева. Съвсем в края на месеца летовниците ще платят за същото 158 лева. Super sale обаче идва чак на 11 септември, като намалението е с 25%. 

Все пак има хотелиери, които запазват политиката за ниски цени в „крилата на сезона“, но намалението съвсем не е чувствително. Хотел в Китен например сваля едва с 10 лева цената за наставяне от 21 август. Така двойната стая в „Славина сий“ с включена закуска от 130 лева пада на 120 лева. А най-изгодно е да се почива след 11 септември, защото тогава двойна стая ще се продава за 90 лева и освен закуската, ще включва и вечеря.  

Още по-луксозен хотел в Кранево, категоризиран с 4 звезди,

сваля олинклузива на човек на под 100 лева за септември.

Само за сравнение - в активния сезон услугата се продава за 167 лева.

Има и далеч по-икономични варианти за късно море. В семеен хотел „Модева“ в Черноморец септемврийският плаж ще струва едва 29 лева, което включва нощувка, закуска и вечеря. 22 лева пък излиза само нощувката със закуската. За малко над двайсетачка на човек може да се нощува и в Несебър. Хотел „Дриймс“ е с 2 звезди и има икономична двойна стая за 54 лева за „високия сезон“ и 44 лева за целия септември.

Хотелското настаняване обаче съвсем не изчерпва всички разходи по морето. И ако хотелиерите все пак дръпнат цените надолу, това няма да се случи нито в кръчмите и капанчетата по плажа, нито в цената на плажните принадлежности. Тази година концесионери и наематели не намалиха цените на чадъри и шезлонги, тъй като и държавата не им предложи опцията, позната от първите две лета с КОВИД-19. Схемата беше да им намали концесионните такси, а бизнесът да намали със същия процент цената на сянката. Така сега комплект на модерните плажове и курорти излиза 30 лева, двойно по-евтини са в "народните" курорти.

За сравнение, гръцките плажове почти навсякъде са с включена консумация. На остров Тасос например летовниците са задължени да консумират за 20 или 30 евро, ако искат да са на първа линия. На втора линия цената пада на 8-10 евро. Това се струва много изгодно на българите, защото разликата от първа до втора линя на плажа е едва няколко метра. А за 8 евро получаваш две фрапета или еспресо, или две бири. За 16 лева в България обикновено ще получиш само два шезлонга и чадър.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Гост

Гост

13.08.2022 | 13:25

Аз не ходя на почивки почивам си в къщи . Евтино не пътуваш , не харчиш пари . И не се нервираш от глупости.

Отговори
2 0
настрадин ходжа

настрадин ходжа

13.08.2022 | 09:57

Няма страшно след септември идва октомври а след това ноември.Не ги виждам с високи цени тогава

Отговори
3 0
Да,даааа

Да,даааа

13.08.2022 | 10:27

Ще хващат тен тогава на UV-лампите,защото пак ще са напръскали с ковидчо..

Отговори
0 1
Ще търсят

Ще търсят

13.08.2022 | 09:25

С какво да се греят зимата.С дърва ли,с пелети с цени до небето,с газ ли-дето го няма,на ток ли-на 5-ни цени?Ай,кажете как?

Отговори
3 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

13.08.2022 | 08:28

много ХОРАне могат да си позволят почивка на МОРЕТО

Отговори
5 1
Агент

Агент

13.08.2022 | 09:42

Никъде не е казано че ходенето на море е задължително! Имаш ли пари угаждаш си, ако ли не запряташ ръкавите и бачкаш!

Отговори
4 2
До Агент

До Агент

14.08.2022 | 09:23

Точно. Задължително ходене на море е отживелица от соца. Цяла година стиска за море или тъпотията - взимаш кредит за море. Иху-аху за 5, 6 дни, чок баровец си, пълниш гушата на бг хотелиери и уж ресторанти... После пак си същия скапаняк, не, благодаря. 120лв за стая в Созопол, егати скандала.

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?