4020

Еврото идва у нас на куц крак

Подготовката за еврото в България върви като на куц крак. Разписват се планове и стратегии, БНБ обяснява как ще премине преход​ът, търговските банки въвеждат допълнителни модули, с които да се осъществява разплащането с единната валута, „Български пощи“ умуват как ще осъществяват ежедневна логистика и транспорт на евро за касите си. Клоновете на държавния пощенски оператор ще са второто място (след банките), на което редовите българи ще обменят безплатно парите си. Остава и големият въпрос кога влизането ни в еврозоната наистина ще се случи. Плановете това да стане през следващата година може да се окажат сметки без кръчмар. 

Схематично всичко е ясно, без най-важното - кога ще въведем европейската валута в България. Часовникът тиктака, но поредните политически катаклизми у нас може да отложат заветния миг.  

През юни Европейската комисия ще представи своите конвергентни доклади за всички  държави. Много малко вероятно е за това кратко време да обуздаем инфлацията, за да отговорим на критериите. Правителството обаче може да поиска допълнителна оценка по-късно и така да влезем не от 1 януари 2025 г. в еврозоната, а на различна дата. Въпросът е при кое правителство? Изборите точно ще са минали и опитът показва, че ще е нужно време партиите да се стиковат (или пак да ни засилят към урните).

Изборите спъват напъна към еврозоната

„Влизането в еврозоната изглежда вероятно да стане през 2026 година.“  Това се казва в поредната икономическа прогноза за Централна и Източна Европа на италианската финансова група "Уникредит". Процесът изисква стабилно правителство, работещо активно за стратегическите външни приоритети, се посочва в доклада.  

Според главния икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов изборите на 9 юни ще доведат до същия разпокъсан парламент, "в който ще доминират проевропейски партии с по-добри шансове да съставят правителство". След което той прави уговорка, че ситуацията е много динамична и може да се промени значително в навечерието на гласуването. "Особено ако се вземат предвид скандалите, съпроводили провалените преговори за правителство, което може да предизвика увеличение на протестния вот." 

Резултатът от политическата парализа е, че прогнозата за икономиката на България през 2024 г. е коригирана надолу - от ръст 3% на БВП, изчислен през януари, на 2.5% в края на март. БВП се изчислява на 100.5 млрд. евро, а корекцията надолу от половин процент от БВП се равнява на 1 милиард лева. Основната причина е, че политическата несигурност ще има отрицателен ефект върху инвестициите - частни, публични и свързаните с еврофондовете. Промяната в оценката за 2025 г. също е в отрицателна посока, но само от ръст от 3.3% в предишната тримесечна прогноза на 3.25 от БВП сега.  

В "УниКредит Булбанк" уточняват, че не се е засилил скептицизмът за покриването на Маастрихтските критерии, а напротив - забавеният заради предсрочните избори растеж означава и по-ниска инфлация.

Вчера НСИ отчете, че инфлацията за март действително спада, но това се случва с много бавни темпове - на годишна база до 3%, а спрямо февруари тя е 0.2%. Натрупаната от началото на годината пък е 1%.

В доклада на Министерството на финансите се посочва, че разходите по въвеждане на новите пари клонят към половин милиард лева. Това обаче е сметката само за БНБ, банките и другите небанкови доставчици на платежни услуги. Разходите на бизнеса са отделно. 

Търговците ги чакат немалки разходи, за да адаптират към евро фискалните устройства и системите си. По думите на производители и вносители на фискални устройства и софтуер за управление на продажбите, е взето решение да не се сменя фискалната памет при преминаването на отчетността в евро, с изключение на някои по-специфични случаи. При това положение ориентировъчната сума от Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства са оценили разходите за актуализация на едно фискално устройство на около 100 лв. без ДДС. Далеч по-големи разходи ще имат търговците с интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД). При тях става въпрос за няколко хиляди лева (около 10 000 лева) за актуализация само на един модул.

Влизането - трудно, излизането - още повече

След като една държава стане член на еврозоната, всеки опит за напускането <210> и повторно въвеждане на национална валута би довел до огромни щети за икономиката. Така смята Ерик Ф. Нилсен, главен икономически съветник на "УниКредит" в Лондон. И дава примерен сценарий как това би се отразило на държава като нашата, с оглед на евроскептицизма, който се шири у нас. 

"Напускането на еврозоната от страна с по-слаба икономика би наложило на населението да прехвърли активите си и всички транзакции в нова и по-слаба национална валута. Кой би приел това? Напускането на страна ​с по-силна икономика едва ли ще бъде по-лесно: натискът за поскъпване на новата национална валута или ще трябва да бъде приет от властите, което ще доведе до огромни финансови загуби за икономическите агенти с чуждестранни активи, както и до влошаване конкурентоспособността на износителите. При такъв сценарий натискът за поскъпване на новата национална валута ще трябва да бъде посрещнат или чрез печатане на пари, или чрез капиталов контрол, като нито едно от двете не може да се разглежда като рецепта за растеж и стабилност", посочва в доклада си той.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
26 коментара
Хайл

Хайл

19.04.2024 | 22:21

Само И.Д.И.О.Т може да се радва че ще приеме фалшивото евро и НЯМА ДА ОБЕДНЕЕ ДО СТЕПЕН ДА НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ ХЛЯБ...Най-простия пример е с хляба и заплатата.Хляба от 1 лв,ще стане 1 евро което е 2 пъти поскъпо.Заплатата от 1000 лв става 500 евро а не 1000 евро-2 пъти по-малко и в момента в който се приеме НАРОДА ОБЕДНЯВА ЧЕТИРИКРАТНО

Отговори
0 2
Магнезий

Магнезий

16.04.2024 | 18:17

Еврото е ПИРАМИДА ще се уверите. Ще рухне . Някои ще забогатеят неимоверно много. НО НЕ И ВИЕ.

Отговори
18 6
Пешо

Пешо

16.04.2024 | 15:31

И на патерица да е ,пак ще е в дивия на задните колела и русофилистиците

Отговори
7 9
Хайл

Хайл

19.04.2024 | 22:25

Та,пунг,ер пр03,ние си имаме валута,за какво ни е чужда валута??? Който пази лева е русофил ли и.деот ск.апан евроатлантическо продажно ме.кере....като не искаш БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ ИДИ В БРЮКСЕЛ ДЕ.БИЛ СМОТ.АН

Отговори
0 2
Правдолюб

Правдолюб

16.04.2024 | 15:00

Разделена на стотици парчета и оглозгана държава. Единно мнение по належащите въпроси- никога. Теглим външни заеми за да изплащаме пенсии и заплати. Затова ли сте толкова щастливи бре евроатлантици че стигнахме дотук. Един ден внуците ще ни псуват.

Отговори
21 4
eleniv

eleniv

16.04.2024 | 11:41

Умишлено всеки ден се съобщава по телевизията, че инфлацията намалява. Изготвят се "нарочни" статистически данни за това, т.е. трябва да приемем еврото - живи или мъртви. Винаги народът е страдал от мислещите само за себе си управници! Ще ми казват, че свинското месо се е увеличино с 1.1 % спрямо миналата година. Те сигурно не пазаруват от тези магазини, в които пазаруваме всички ние. Миналата година свинското месо беше от 6.50 до 8.00 лв., а сега е двойно. То да не само това, ами... Гласувай, народе, за грабители си!

Отговори
31 6
Пловдив

Пловдив

16.04.2024 | 10:48

Кви пет лева .

Отговори
17 0
мъдреци

мъдреци

16.04.2024 | 10:15

Нашите мъдри политици много искат да влезем в Еврозоната, защото тогава отпада Валутният борд! Ще могат да теглят неограничени държавни заеми и да ги "усвояват" в оф-шорните си сметки!

Отговори
32 5
Пешо

Пешо

16.04.2024 | 15:34

До къде стигна бе слепец ? От 10$ заплата през януари 1997г.и хиперинфлация до заплата 1000 $ сега.

Отговори
5 8
Хайл

Хайл

19.04.2024 | 22:34

И какво ще си купиш с 1000 $ глу.пак пр03???? Да те върна назад тогава о.фцо неука.по бай Тошово време заплатата от 120 лв стигаше за ВСИЧКО И ХОРАТА СПЕСТЯВАХА ОТ НЕЯ.Баничката беше 13 ст,бозата 6 ст билета за транспорта 6 ст ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВАЖЕШЕ,Бензина беше 80 ст литъра,нафтата я ползвахме за отопление.на черно за 120 лв вземаше 40$,на банков курс 1 $ беше 97 ст...кво си седнал да ми се правиш на рабиращ...посе.рич

Отговори
0 1
До  най,  най,  най

До най, най, най

16.04.2024 | 09:48

Да ми кажеш къде са тези стотици милиони богаташи и по какъв начин са преуспели приятелче и държавите по какъв начин са забогатяли. От колонии като нашата. У нас нищо няма да се промени за обикновения човек а за такива като тебе, може би... Пенсия - 350 евро, хляба-2 евро, кафето -3 евро и т. н. Сития на гладния не вярва.

Отговори
24 6
Най-най-най

Най-най-най

16.04.2024 | 14:21

Викаш Русия не е колонизирала половин Азия и Европа. А да, тя асвабаждава само. Китай не държи цели народи от уйгури до тибетци. Любимите ти Иран и Турция и те едни такива добряци - абсурд да нападнат някой. Страшна бедност из Европа разправяш, а? И Волгин тръгва от солидарност с бедните да лапа хиляди омразни евра в Брюксел.

Отговори
8 15
И куцият рита

И куцият рита

16.04.2024 | 08:30

Куц-куц важното е да има окончателен шут в за&ника по съветската немотия.

Отговори
14 31
Приятел

Приятел

16.04.2024 | 18:14

Мога ли да ти го? Туря в кирливата уста. Ама първо ще я измиеш хубаво и тогава.

Отговори
2 4
До гея русофилистик

До гея русофилистик

16.04.2024 | 19:28

Не, не можеш. Не ме влекат мъжките ласки. Пробвай се с Волгин или Вигенин.

Отговори
6 4
Русолиз

Русолиз

17.04.2024 | 11:55

По-добре еврото на куц крак,отколкото рублата на четири крака.

Отговори
2 4
Един  не  от  вас

Един не от вас

16.04.2024 | 08:22

Моето шесто чувство никога досега не ме е излъгало. Еврото е сиренцето в капана за мишоци, затова сме щастливи все още че си крепимнашето си левче...

Отговори
31 10
Крепи го ... дойче марката

Крепи го ... дойче марката

16.04.2024 | 08:33

Левчето под форма на стотачки , отдавна нямаше да става и за тоалетна хартия ако не беше вързано!

Отговори
17 7
Най-най-най

Най-най-най

16.04.2024 | 08:33

Еееех, да имаха стотици милиони образовани и богати европейци твоята интуиция. Щяха да са най-малкото преуспели колкото теб.

Отговори
11 4

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?