4232

"Евробарометър": ЗА или ПРОТИВ оръжия за Украйна, какво смятат българите?

62% от българските граждани не са съгласни с финансирането на оръжия за Украйна

Повече от половината български граждани (62%) са против финансирането на оръжия за Украйна, в контраст със средното за ЕС (60% са за финансирането на оръжия за Украйна). Това сочат данните от проучване на "Евробарометър".

62% от българските граждани не са съгласни с финансирането на оръжия за Украйна, 80% са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 64% са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 46% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 47% са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна. Това сочат данните от проучване на "Евробарометър".

Според 31 на сто от българите, сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на ЕС в средносрочен план, климата и околната среда (16%), здравеопазването (24%) и икономиката и миграцията (по 34%).

25% от респондентите оценяват състоянието на българската икономика като „добро“ — повишение с 9% от есента на 2023 г.

56% от българите оценяват финансовото си състояние за „добро“, 36% „лошо“. Същият процент виждат работното си място в момента като „добро“

В навечерието на изборите за Европейски парламент 56% се чувстват европейци, докато 42% се смятат само за българи. Доверието в ЕС е 52%, докато доверието в правителството е 17%, съобщава БГНЕС.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?