1939

Ето кои области в България са най-големите "производители" на работна ръка за чужбина

Единадесет области в България са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз, показва проучване на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“(ГИТ), се посочва в публикация на интернет страницата на ведомството, пише dariknews.bg.

Над 5 процента от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Предпочитаните държави за полагане на труд през последните пет години са основно държави от ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

По-доброто заплащане е основната причина българите да търсят работа в чужбина. Допитването показва, че близо 96 на сто от „трудовите емигранти“ очакват по-високи заплати от тези, които могат да получат у нас. Надяват се също да спестят средства, които да им помогнат в бъдеще. Данните показват още, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

В чужбина работят хора на всякаква възраст – от 18 до 55. Преобладават активните българи над 30 години. Повече са мъжете, но делът на жените постоянно нараства през последните години, показват още данните на ГИТ.

Според изследването, през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.


Проучването, осъществено от ГИТ, е в рамките на трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Агенцията е партньор по проекта, а цялото изследване е достъпно на официалната ѝ интернет страница, в секцията „Дейност“, рубрика „Проекти“, подрубрика „Проект DFPO-1.002-0002-C01 „Сътрудничество за достойни условия на труд“ https://gli.government.bg/bg/taxonomy/term/508 Публикувано е като част от Цел № 6 на проекта „Извършване на национални социологически проучвания по въпроси, свързани с недекларирания труд и работата в чужбина“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?