49

Ето как се гласува машинно. ЦИК публикува симулатор

Симулатор на онлайн страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как да се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички граждани, които искат да видят предварително как се гласува чрез машина, за да са подготвени за изборите за народни представители на 2 октомври. Всеки може да се упражни неограничен брой пъти. 

Симулаторът е озаглавен "Симулатор на машинно гласуване 2 октомври 2022" и се намира на началната онлайн страница на ЦИК, в дясно. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано "Избори за Народно събрание 2 октомври 2022 г." , както и "Поставете картата в долния отвор на машината". Въпросната карта се намира в горния ляв ъгъл на вашия екран. След като натиснете с мишката върху нея, задръжте и я преместете до отвора на машината. На устройството ще се появи бюлетината. Тя включва наименования на демо партии и коалиции, както и техните номера. Най-отдолу на страницата има опция следващ, за да продължите. Също така можете да се върнете назад с опцията "предишна стр.", ако искате да промените избора си. За избор на преференция, номерата на кандидатите се намират в дясната страна на бюлетината. След като сте направили своя избор имате опция преглед, която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината. 

В случай, че не сте отбелязали, партия, коалиция или независим кандидат, опция "Преглед" ще ви върне "обратно към бюлетината", за да направите своя избор. Ако вече сте направили своя избор, натискайки опция "Преглед" ще ви се появят две възможности - да гласувате или да промените избора си. Ако натиснете "Промени избора", симулатора ще ви върне отново към бюлетината и процедурата се повтаря до гласуване. Ако изберете "Гласуване", Вие вече сте упражнили своя вот и ще получите от машината разписка. 

Разписката се поставя в Кутията за разписки, която е визуализирана в лявата страна на екрана. 

Можете да намерите симулатора тук 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Какви са тия ментета кандидат-депутати в листите с двойни гражданства?

Какви са тия ментета кандидат-депутати в листите с двойни гражданства?

05.09.2022 | 17:10

Само днес ЦИК са заличили двама:една рускиня във Варна,и още един в Благоевград.Хващайте ги навреме тия ментета.Повече няма да допуснем национални предатели.Един ни стига-Киро,и той е за затвора,вместо за парламента.Следете ги из късо тези неща!Конституцията да се спазва!!

Отговори
4 1
ЦИК- мик, чупят тъпомера

ЦИК- мик, чупят тъпомера

05.09.2022 | 14:20

като няма хляб яжте пасти, като не можете да гласувате електронно - отворете си сайта, сякаш пенсиите могат!

Отговори
3 1
Могат,могат

Могат,могат

05.09.2022 | 15:30

И тик-ток следят,и сайтове четят!

Отговори
2 3
Е,успех!

Е,успех!

05.09.2022 | 14:13

Със симулатора би трябвало вече и баба и дядо да са наясно и да могат да внесат вота си!Гласувайте,българи!

Отговори
3 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?