2374

Енергиен експерт: Ако започнем да плащаме в рубли, няма да решим проблема

Ако започнем да плащаме в рубли, няма да решим проблема. Зависимостта от Русия е опасна за България. До септември интерконекторът с Гърция трябва да бъде пуснат. Това каза пред NOVA енергийният експерт и икономист Мартин Димитров. 

По думите му, ако купуваш втечнен газ, не можеш да го купиш от производителя, а от търговци. "Те не продават, само го добиват. Не можеш да купиш втечнен газ без посредници", категоричен е Димитров.

Той посочи, че много преди войната Москва е започнала да ограничава доставките на газ до различни страни. "След войната направо ги спряха за много страни, Европа видя, че не може да разчита на този доставчик. Неадекватни са твърденията, че "Газпром" би доставяла по-евтино синьо гориво. Ако започнем да плащаме в рубли, няма да решим проблема", смята експертът.

Според Димитров има пет конкретни стъпки, които трябва да се направят. "Да се купят допълнителни количества азерски газ, за да сме спокойни за зимата. Да се купи втечнен газ при подобрени цени и условия. Да се осигурят свободни капацитети на терминала Ревитуса, а такива има. Трябва да бъдат проведени принципни разговори с Турция, за да купуваме газ и през тях. Трябва да искаме от ЕК да продължи да договаря обеми и да се помисли за компенсации за битовите и промишлените потребители", призова той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Йоцо гледа

Йоцо гледа

08.08.2022 | 17:50

Мартинееее, Мартине....Твоят гуру Ванката Костов това ли направи с руснаците? Помниш ли кога Женя Бакърджиев ходи да се моли на русите, а? По-добре кажи за парите на Сорос и Отворено общество, които вашата клика лапаше и сега лапа....Що си мислиш, че не помним бре народен предателю?

Отговори
7 0
Някой

Някой

08.08.2022 | 16:45

Този ли е експерт, защо не му казвате името. Всички там в ДБ са експерти по мало, умие.

Отговори
5 0
гого

гого

08.08.2022 | 13:55

Вари го - печи го, и диота си остава и диот. Каквото каже това л@йно миризливо, трябва да се върши обратното.

Отговори
8 3
хохохо

хохохо

08.08.2022 | 13:47

МаУтинчо бил експерт!

Отговори
6 2
Анализатор

Анализатор

08.08.2022 | 13:28

мартинчо,понякога не е зле да си замълчиш и затраеш,а ти напоследък само говориш,говориш,говориш.....

Отговори
8 2
Еми

Еми

08.08.2022 | 11:26

Хайде де,направете го!

Отговори
7 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?