49

Експерти: АМ "Хемус" е смъртоносно трасе!

АМ "Хемус" е изключително опасна. Нередностите са десетки и е наложителна спешна реакция. Това гласи доклад за магистралата на независим международен одитор по пътна безопасност, ангажиран от Института по пътна безопасност да извърши инспекции на магистралите в България. 

В доклада е констатирано, че обезопасителните съоръжения са високорискови и не са в състояние да извършат необходимата работа съгласно изискванията на краш-тестовете. Тези съоръжения са опасни и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крайници на пасажерите в МПС и мотористите. Пътната настилка не отговаря и на минималните нормативни изисквания за безопасност. Съществува риск от загуба на контрол върху управлението поради агресивните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е въвличане и на други близо намиращи се возила в пътнотранспортни произшествия.

Поради високите скорости на движение, които са характерни и желани за магистрален път, са възможни сериозни или фатални наранявания. Сигнализацията и маркировката не отговарят на приетите стандарти. Това я прави объркваща и опасна. Тунелите също не отговарят на изискванията за безопасност. Налице са предпоставки за настъпване на катастрофи със сериозни или фатални наранявания поради грешно взети решения и в резултат на дезинформация. Тя е породена от качеството и състоянието на комуникацията чрез настоящата знакова уредба. За съжаление, тези причини след ПТП биват "замаскирани" в базата данни, като пътнотранспортното произшествие бива класифицирано като следствие от "несъобразена скорост".

Изводът, според експертите, е че АМ „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Необходимо е незабавно предприемане на действия за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя.

"Уважаеми г-н Караджов, уведомяваме ви, че АПИ е специализирана агенция към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Министърът носи пряка отговорност за действията и бездействията на агенцията, както и наказателна такава. В АПИ са постъпили десетки сигнали за опасности по АМ „Хемус“ през последния месец, но реакция не е последвала. Очакваме да бъдем уведомени за конкретните действия, които ще разпоредите и за сроковете им за изпълнение. Необходимостта от обезопасяване на АМ „Хемус“ е незабавна предвид високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия вследствие констатираните опасности в Доклада", призовават от Института по пътна безопасност. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Учуден

Учуден

24.01.2022 | 15:46

Чудя се дали тези статии ще продължат след като Бойко спре вече да мърда.Да впрегнеш цялата държава за да унищожиш един човек това е много по вече от прекалено.Но какво да се направи срещу стила Васил Божков.Предполагам че за Борисов това е повод за гордост

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?