49

Експерт разкри кога цената на хляба пада окончателно

От събота ще бъде признавана нулевата ставка на ДДС за хляба.

Това каза пред БНР Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

"Това очакваме да се случи от събота - с 20% да паднат цените на хляба."

Людиев подчерта, че от година бизнес средата у нас не е стабилна, а бизнесът е под стрес.

"Неизвестност, която не можем да калкулираме предварително. Само тази седмица електроенергията вече е над 700 лева. Това, което държавата поема като помощи, е много добре. За горивата обаче няма никаква прогноза. Най-много ни притесняват цените на брашната, които ползваме, основната суровина. Пшеницата се изкупува на два пъти по-висока цена, отколкото миналата година по същото време", коментира той в предаването "Преди всички".

При закуските брашното не е основна суровина, както при хляба, затова цената на брашното няма да се отрази толкова много, поясни Димитър Людиев.


"Цените на закуските ще си останат такива, каквито са в пазарна икономика. Няма да намалеят."

Какви са очакванията в Пловдив?

"Аз гарантирам, че в нашата фирма ще има разлика. Ние работим на много малък процент за хляба. Предполагам, че тази нулева ставка ще смъкне цената поне с 20%", казва Дафинка Далгърова, собственик на супермаркет в града.

"Чакаме методически указания, няма да се начислява ДДС и цената би трябвало да падне. От понеделник най-късно", допълва Митко Караджов, управител на пловдивски хлебозавод.

"Козунакът ще се продава с ДДС, закуските, които продаваме, също ще бъдат с ДДС", уточнява Лазар Генчев, малък производител на хляб и хлебни изделия.

Потребителите са скептични за голямо поевтиняване на хляба.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?