1553

Екшън в Пирин, хеликоптер от Крумово спасява туристка

Екшън в планината! Планинските спасители от Банско и Добринище в момента провеждат тежка спасителна акция в една от най-трудните части на Пирин планина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

В ПСС е получен сигнал за паднала туристка от източната страна на Голямата Стража. Върхът, който е последен от хребета Стражите, е труднодостъпен от всички страни, дори за опитни планинари. Спасителите подхождат към мястото на инцидента откъм Безбог.

По първоначални данни, пострадалата туристка е с тежка черепно-мозъчна травма и е чужденка - англичанка. Спасителите имат за цел да я стабилизират и пренесат до най-близкото място, откъдето е възможно да бъде да качена на хеликоптера и откарана в болница за високо специализирана медицинска помощ.

Алпийският ръб Стражите се състои от няколко върхове, последните от които са утвърдени като труднодостъпни и предизвикателни сред планинарите – Голяма и Малка Стража. Ръбът започва от четвъртия по височина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Каймакчал (2753 м).

Дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили е задействан със задача да помогне за медицинската евакуация на английска туристка, пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя в 15.21 ч. от авиобаза Крумово. От там допълват, че военнослужещите от ВВС се включват в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заповед на началника на отбраната. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Един шофьор

Един шофьор

28.08.2022 | 08:02

Богдан доказва , че е един от многото прости хора в България.

Отговори
2 0
соросопляс

соросопляс

27.08.2022 | 20:44

В европейски Булгаристан имало хеликоптери!

Отговори
1 1
Богдане, Попове, а ако има застраховка...

Богдане, Попове, а ако има застраховка...

27.08.2022 | 19:18

...кви данъкоплатци те гонят и от кога са ваши? И кои сте вие, дето разсъждавате на интелектуалното ниво на еукариотен микроб?... :)

Отговори
3 0
Богдан Попов

Богдан Попов

27.08.2022 | 16:45

Да пада после исках да напиша.

Отговори
2 2
Богдан Попов

Богдан Попов

27.08.2022 | 16:44

Ако не е с Кугар вертолет не може да бьде спасена с КА-22 или не. Големи герои да спасят една англичанка. Не сьм я викал аз да ходи кьдето си иска и да рада после. Нашите данькоплатци ще плащат да я спасят.

Отговори
2 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?