Екостикерите порязват 70% от шофьорите в България от 12 юли

70% от автомобилите у нас може да не минат годишен преглед заради екостикерите, предупреди  председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

От 12 юли достъпът на най-замърсяващите превозни средства до централната част на големите градове ще бъде отрязан. Това ще се регулира от екостикери, които определят до каква степен превозното средство замърсява околната среда.

Те ще бъдат поставяни всяка година. Засега е сигурно, че стикер няма да получат превозни средства над три тона и произведени преди 2002 г.

Много граждани, както и Антикорупционната комисия, са против тази мярка.

"Думата екогрупа не се споменава в евродирективата, там се говори за категории. Ние подреждаме колите по години. Проблем е и качеството на горивата. Диапазонът на замерване е голям, затова стар автомобил може да мине по-лесно преглед от новия", обяснява Русинова за Нова телевизия.

Експертът смята, че два пъти по-често сменяме дюзи на дизелов автомобил, отколкото във всяка друга страна в Европа.

Според инж. Емил Панчев - председател на Съюза на българските автомобилисти, има 5 групи на екологичност на автомобила. В най-екологичната са електромобилите и хибридите.

"Столична община не е обявила кога ще влезе в сила проверката за екостикери. Според мен няма да се случи до края на годината. Работата на пунктовете за технически прегледи ще се забави", казва той.

Автоспециалистът Румен Дунев показа устройството, което ще активира екогрупата върху стикерите. Всички уреди ще качват онлайн информацията, няма да минава през човешка намеса и ще е без възможност за манипулации. По-изправни автомобили и по-чист въздух са сред предимствата на новите стикери, според експерта.

Между 3 и 5 лева ще бъде завишението на цените за ГТП. А шофьорите, които са в по-ниските екологични групи могат да поставят газова уредба, за да преминат в по-горна група.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Филадендрона

Филадендрона

08.07.2021 | 20:14

Както ми каза оня ден специалиста, като минавах преглед, проблеми няма да имат старите автомобили, които и без това са за първа група щото са без катализатор. хахахахах Проблем обаче ще имат по-новите трошки пълни с електроника, тъй като много често имат повредени датчици и уреда за отчитане на газове полудява и не могат да минат преглед!

Отговори
3 0
Валди

Валди

08.07.2021 | 15:06

Защо гледат годините на автомобила? Да се издават стикери на базата на изминат километри.

Отговори
3 3
Батко

Батко

08.07.2021 | 14:25

Крайно време е тия кошници да се бракуват и да спрат да замърсяват!

Отговори
11 14

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?