49

Екостикерът на стъклото вече е под въпрос

В края на миналата година омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до Министерството на транспорта, в което открито се противопостави на стикерите с екологична категория. Те вече се поставят на предното стъкло след минаване на годишен технически преглед. Бяха въведение в средата на миналата година и съответно вдигнаха цената на прегледа с около 10 лева. Според Ковачева не е редно такива стикери да се слагат само на леките автомобили. Макар и да са по-големи замърсители на въздуха, ППС над 3.5 тона нямат задължение за лепенките. Другият й довод бе, че контролните органи по пътищата имат налична система за разчитане на номерата и тази допълнителна идентификация на колите е излишна.

Тя посочва още, че ограничаването на движението на определени автомобили до нискоемисионни зони поставя въпроса за дефицита на буферни паркинги, където гражданите да оставят колите си. Отбелязва, че държавата сама трябва да изработи механизми за пресичане на злоупотреби при годишните прегледи, а не да го прави през данъкоплатците. Напомня и че КПКОНПИ още през лятото на м.г. е посочило възможността за възникване на корупционни практики и при система на екостикерите. Омбудсман Ковачева е на мнение, че наредбата би могла да се измени от транспортния министър и в момента, за да се спре поставянето на екостикерите.

Новият министър на транспорта Николай Събев я подкрепи. Той открито заяви, че неговото ведомство ще работи за премахване на всички документи, които затрудняват гражданите, „включително и ненужните стикери“. Подчерта обаче, че ще трябва да се намери решение за направените инвестиции от Столична община, която е закупила устройства за разчитане на екостикерите. От друга страна разходи са направили и пунктовете за ГТП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стоичков

Стоичков

24.01.2022 | 19:06

Направили разходи,ама накрая кой плаща сметката,всички ползватели на леки автомобили.Това не важи за тежкотоварните,служебните,тези със специален режим.Махнаха винетките от стъклата,сложиха по голям език,абе от къде черпят този световен опит тея по министерствата и накрая пак за едни пари става въпрос.

Отговори
3 0
И въпросът е

И въпросът е

24.01.2022 | 13:01

И въпросът е - кой прави стикерите, или при кого отиват парите?

Отговори
9 0
Хипотеза

Хипотеза

24.01.2022 | 19:25

Някой верен партиен другар. Познах ли?

Отговори
5 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?