2374

ЕК обвърза Плана и парите с ветото ни за РС Македония

Вдигането на българското вето срещу преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС от четвъртък е пряко обвързано с реформите на стойност над 12 млрд. лв., които България трябва да изпълни плана за възстановяване и устойчивост.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен дойде в София, за да връчи на премиера Кирил Петков одобрението на комисията за българския план.

"Съгласихме се, че всички държави трябва да извършат конкретни реформи. И България трябва да извърши своите реформи и ще получи плащания по плана. Но е наистина важно реформите да бъдат изпълнени. През 2020 г. Европейският съвет обеща да започне преговори с Република Северна Македония и Албания.

Трябва да спазим обещанието си. Зная, че можете и имате силите да го направите", заяви Фон дер Лайен обръщайки се към министър-председателя Петков.

Шефката на ЕК припомни, че спазването на правата на малцинствата е основна част от принципите на ЕС и фигурира в чл. 2 от договора за съюза. Тя гарантира, че темата ще присъства през целия преговорен процес на РСМ.

Спазването на правата на българите в Северна Македония е ключово българско изискване за падане на ветото. Президентът Румен Радев настоява македонците да променят конституцията си и да запишат в нея българите. Засега обаче премиерът Димитър Ковачевски предлага това да стане чак в края на преговорите. А България опитва да вкара правата на малцинствата като условие във всички преговорни глави.

Премиерът Петков не коментира обвързването

на реформите по плана за възстановяване и вдигането на българското вето. Час по-късно обаче лидерите на четирите управляващи формации имаха продължил около час разговор с Урсула фон дер Лайен. В него освен реформите по отношение на главния прокурор и антикорупционната комисия те опитали да ѝ обяснят и колко деликатен е въпросът със Скопие.

Още два часа след това коалиционният съвет заседава в търсене на решение как през юни българското вето може да бъде вдигнато. Единият от обсъжданите начини е бил да не се минава през парламента, а ветото да бъде вдигнато от правителството, пише “24 часа”.


Христо Иванов също потвърди пред журналисти, че темата за Северна Македония е обсъждана и с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен на среща с четирите управляващи партии. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

 

Тайни договорки за вдигане на ветото няма и не може да има,

тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Имаме рамкова позиция, която обвързва правителството. Ние всички сме я потвърдили и на КСНС. Не може един човек да поема каквито и да било ангажименти. Тази легенда не работи за никого. Надявам се, че емоциите ще минат. Сложна е коалицията. Трябва да се поеме отговорността. Надявам се, че тонът се е успокоил, коментира след коалиционния съвет съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той потвърди, че лидерите на коалицията са имали тежки обяснения с шефката на ЕК.

Обяснихме колко е сложна темата за рамковата позиция на парламента, че промяна може да има само с решение на НС. Това беше изрично обяснено на нашите европейски партньори и че ако се върви към някаква промяна, тя минава през много сериозен ангажимент от европейските институции да защитават нашата позиция. Тук не става въпрос само за отношения между България и РСМ, обясни Иванов.

Според лидера на ДБ нямало опасност обаче заради Северна Македония да се стигне до разпадане на коалицията.

Казуси с търгуването на национални интереси категорично

застрашават отношенията в коалицията

Надяваме се тези, които са си мислили, че ще продадат националните интереси, да ревизират позицията си. Има неща, които са надпартийни и не подлежат на никакви договорки, коментира обаче депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов. Той обаче не е участник в коалиционния съвет, там ИТН се представлява от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов, тъй като Слави Трифонов не ходи на общите срещи.

Докато Северна Македония не изпълни ангажиментите си по договора за добросъседство, БСП няма да се съгласи тя да получи зелена светлина за преговори за членство в ЕС от България. Позицията на БСП за Северна Македония е непроменена. Чува се информация, че се работи до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Имат да се изпълняват много неща от договора, които сме свидетели, че не се изпълняват, каза и шефът на депутатите от БСП Георги Свиленски.

Няма ангажимент за променяне на позицията ни за РСМ. Обсъждат се варианти. Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели,

без да правим промени в позицията

На този етап няма такъв ангажимент. Задкулисни разговори няма, коментира пък председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

Темата засегна вчера и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не прибързано решение

Външните министерства на двете страни работят по политически въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури, както и у нас, в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони, каза Ковачевски, като изрично подчерта, че не е имало тайни разговори и преговори между двете правителства.

Статията може да прочетете тук.

 

 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Гешев

Гешев

08.04.2022 | 07:29

Гешев е виновен

Отговори
2 0
ГАДЖАЛ

ГАДЖАЛ

07.04.2022 | 23:09

Скоро освен украинското можем да си турим и македонското знаме. А нашето да хвърлим на боклука, за радост на световните джагали. Всеки гьотферен ще направи подобно нещо.

Отговори
15 0
Иван

Иван

07.04.2022 | 23:01

Тоя Канадец верно продаде Македония!

Отговори
7 2
ГАДЖАЛ

ГАДЖАЛ

07.04.2022 | 23:09

Продаде не Македония, а България.

Отговори
22 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?