2374

ЕК на път да забрани българското розово масло

Условията, в която расте нашата роза не могат да бъдат възпроизведени на нито едно място по света 

Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова, пише flagman.bg.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни такива", обясни кметът на Казанлък.

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни, предава dnes.bg.

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ЕК на ЕС

ЕК на ЕС

02.02.2023 | 17:25

ЕК: За да се облажите требе да ни оближете, иначе ще има санкции.

Отговори
2 0
Ваня

Ваня

02.02.2023 | 17:24

Лека полека всичко ще унищожат,животновъдство, растениевъдство,всичко природно и естествено. Целта е максимално изкуствен свят, ГМО индивиди и още подобни. Жалко за всички ни.

Отговори
9 0
Западняк

Западняк

02.02.2023 | 16:20

Кой знае какви отрови се използват за рафиниране. Никой не говори за това.

Отговори
4 1
Турция с патент за розово масло

Турция с патент за розово масло

02.02.2023 | 19:24

А ние какво чакаме?

Отговори
4 0
не пиши поне глупости тъпоглавец

не пиши поне глупости тъпоглавец

02.02.2023 | 21:16

розите се варят, дистилира се маслото, като ракията тъпако!

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?