4020

Ефектът от ОПОС: по-чист градски транспорт

Амбициозни цели си постави Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в областта на градския транспорт: замяна на остарелия автопарк с нови и екологични возила. Програмата насърчи големите общини да кандидатстват с проекти и финансира закупуването на общо

296 електрически автобуса,

60 тролея и 29 трамвая

Така общественият транспорт в София, Враца, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе се сдоби с модерни превозни средства, които освен че са комфортни за пътниците, не замърсяват околната среда с въглеродни емисии.

Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) предостави на общините безвъзмездна помощ от 218 млн. лв. Общините ги използваха както за закупуването на нови автобуси, тролеи и трамваи, така и за изграждане на трансформаторни постове и зарядни станции, за да се затвори цикълът. Някъде трансформацията беше още по-мащабна:

съществуващи автобусни маршрути

бяха изцяло заменени с

електрически автобуси    

Като цяло, ефектът от изпълнението на проектите по ОПОС за подновяване на градския транспорт се изчислява на 4,81 тона годишно по-малко фини прахови частици в атмосферата. Подобрява се общото качество на въздуха, което е от решаващо значение за здравето на хората.

Градският транспорт е един от най-големите причинители на замърсяване на околната среда, поради което е необходимо постоянна подмяна на стария подвижен състав с модерни, екологични транспортни средства. Остарелите тролейбуси и автобуси използват голямо количество електроенергия/гориво за задвижване. Новите помагат за намаляване на емисиите на замърсители в атмосферния въздух, за по-малко шум и вибрации и пестят енергия.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
rret

rret

01.11.2023 | 14:51

Искате ли нови усещания в се.кса? Се.кс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спе.pма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба: ~~------- https://s4.lv/xbio

Отговори
0 1
Ето защо мислете и после действайте!

Ето защо мислете и после действайте!

01.11.2023 | 14:35

През 2013г по ОП”Регионално развитие “ за закупуване на екологичен транспорт беше определен гранд в размер на 396мил.лв !Тези пари бяха разпределени за София,Пловдив,Варна и Бургас!След като лицето И.Б.Т кмет,отказва да получи безвъзмезно 50милиона от тези пари за закупуване на тролейбуси парите отидоха в Плевен!С тези пари закупиха 40тролейбуса ,направиха нова мрежа и построиха ново депо!По този начин управляващата тогава и сега върхушка унищожи за винаги възможността в Пловдив да има сигурен,2 пъти по евтин и екологичен транспорт!

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?