46

Едно от десет овчи сирена е истинско, БАБХ тръгва на проверки

Агенцията по храните ще изследва отново продуктите, за които Сдружението за достъпна и качествена храна сигнализира, че са фалшифицирани. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението. Преди дни от неправителствената организация  алармираха, че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко.

Пробите, взети от сдружение „За достъпна и качествена храна“, са направени в акредитирана европейска лаборатория, но не са изследвани по регламентирания от европейския съюз метод - категорични са от контролния орган - и затова изследването не може да бъде основание за налагане на санкция на производителите, съобщи БНР.

За да се удостовери верността на посочените от Сдружението нарушения - а именно - че в голяма част от овчите сирена има и краве мляко, агенцията ще вземе нови проби от същите партиди, от които установи налични количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод.

От Агенцията по храните са поели ангажимент да съдействат с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стоичков

Стоичков

27.09.2023 | 11:20

Всички държавни агенции,които са ангажирани с КОНТРОЛА и безопасността на храните са едни клатикурници от които явно няма никаква полза. За качеството на храните на нашия пазар по документи всичко е перфектно,но явно поради липса на оторизирани лаболатории или други причини контрола е пожелателен,а потребителите плащат висока цена за нещо което е само на етикет.

Отговори
1 0
ouou

ouou

27.09.2023 | 00:37

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами==----- https://marketl.ink/biocom

Отговори
1 1
Иска ми се да получа обяснение от БАБХ

Иска ми се да получа обяснение от БАБХ

27.09.2023 | 00:27

ЗАЩО марка сирене смес от краве и биволско на чужда верига у нас, от половин година при термообработка, се стопява на 90%!!! В готовото изделие ЛИПСВАТ малките натрошени бучици сирене, както беше преди!!! КЪДЕ мога срещу заплащане да проверя какво слагат в сиренето смес краве и биволско, че цялата сиренето се стопява почти напълно при термична обработка!!! За мен в тази смес протеините са мизерно малко, а е добавяна някаква мазнина. Вероятно палмова!!! Марица, моля ви да направите материал къде да подаваме жалби, както и в КОЯ лаборатория може да се провери състава на въпросното сирене, разбира се срещу заплащане!

Отговори
5 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?