2374

Двойна игра със Скопие на кабинета е абсурд. В РСМ си играят на развален телефон и разчитат пазарлък

Автор: Проф. д-р Ана Кочева

Премиерът Кирил Петков отива на посещение в Скопие на 18 януари, за да започне нов кръг от преговори  за даването на зелена улица за влизането на  Република Северна Македония (РСМ) в ЕС.

Отношенията с югозападната ни съседка са тема и на свикания днес при президента Консултативен съвет за национална сигурност. Целта е изработване на общо становище за ускоряване на процеса на евроинтеграция на РСМ, но при зачитане и спазване на българския национален интерес. Какво може да очакваме в преговорите със Скопие коментира пред dir.bg проф. д-р Ана Кочева. Освен изтъкнат езиковед от БАН, тя е потомка на Миладиновския и Хаджовския род от Македония. 

От премиера Кирил Петков тези дни чух, че добросъседството трябва да е водещо и изисква много работа, както и че България не може да стои безучастно, когато някой опитва да присвои историята ни. 

Опасявам се, че в същото време в Скопие чуват някакви по-различни послания. Специалният представител на РСМ за България Владо Бучковски на свой ред чул, че нашата страна се кани да отмени отлагането на началото на преговорния процес с ЕС. Тук не се наемам да гадая кой му го е казал по този начин, но не искам да допускам, че новите ни управляващи биха си позволили да подават разнопосочни сигнали - 

едни към българското общество, други към политиците оттатък. 

Тази тема в България е особено деликатна, а и фактът, че тя не спира да е сред водещите, е много показателен. Няма нужда да се тества общественото мнение по нея, съгласието е монолитно, социологическите проучвания също са много устойчиви и няма как да бъде другояче с оглед на родовата ни памет и роднински връзки.

Виждам желание от премиера Петков и неговото правителство да се търси разрешение на въпроса. Пътят обаче е двупосочен и се опасявам, че в РСМ има доста несвършена работа, която на този етап пречи да се срещнем по средата. Ще ви отговоря съвсем кратко за областта, в която работя аз - по отношение на т.нар. езиков спор ние отдавна сме заявили, че нямаме претенции по отношение на съвременното битие на официалния език на РСМ. Що се отнася до историята му - до 1944 г. той е неразривна част от българската езикова снага. Факт, който се подкрепя от планини от документални факти - неподправени, наши и чужди!

По повод на общите бизнес интереси се говори отдавна, но и също толкова отдавна не са мръднали ни на йота, въпреки че някои са част и от двустранния договор от 2017 г. В него има Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Нашата част е почти изцяло изградена, същото не може да се каже за останалата в РСМ. Какво да говорим и за прословутия Коридор N 8? Идеите за общ бизнес продължават да отлежават на хартия или да се въртят само във вербалната сфера. Или пък обменът на медийни продукти, на културни проекти. За съжаление, аз не ги виждам. В РСМ обикновено са много щедри на думи и обещания.

Що се отнася до научните ни контакти в историческата или езиковата област, те са тотално минирани и без да ставам лош пророк, се опасявам, че "соработката" там е немислима, докато заедно не прочетем автентичните, неманипулирани източници. 

Кои са въпросите, които не трябва да проспим?

Основната част вече ги поставихме - неизпълнението на договора; антибългарската реторика; посегателствата и манипулациите на документални исторически и езикови източници; разкриването на досиетата на тайните югослужби; насърчаването на дейността на сепаратистката ОМО-Илинден; наливането на огромни средства за антибългарска пропаганда извън РСМ; непризнаването на вече направените български компромиси.

Едно от исканията на македонските българи е да бъдат включени в Конституцията на РСМ. Не считам, че е редно ние да се произнасяме по конституционни въпроси на други държави. Както и обратното, разбира се. Защото претенциите към Пиринска Македония не са стихнали, скрито или явно. Ако в РСМ се зачитат еднакво правата на всички граждани, всички които се чувстват македонски българи, едва ли биха имали проблемите, които имат сега. 

Не бих казала, че двустранните ни отношения трябва да се разглеждат като "плащане на цена", защото това не е някакъв бакалски пазарлък от типа "ти на мене, аз на тебе". 

Това не е търговия, не става дума и за извиване на ръце

Има обективни обстоятелства, те са такива, каквито са, но в Скопие упорито се премълчават, нещо повече - преиначават се. Затова София няма как да си затвори очите пред тях и да ги пренебрегне.

Аргументи като "западните ни партньори не ни разбират" не са релевантни. Ако допуснем, че досега не са ни разбирали, явно трябва да се предприемат адекватни стъпки, за да почнат да ни разбират. Всяка една страна преди началото на преговорите си с ЕС е давала гаранции, изпълнявайки определени условия, в това число и България. РСМ няма да е нито първата, вероятно не и последната, която трябва да извърви този път, а опасенията, че това ще я обезсмисли като държава, макар и млада, са напълно неоснователни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
до анонимен

до анонимен

10.01.2022 | 16:01

Защото е неграмотник с документ.

Отговори
0 0
Анонимен

Анонимен

10.01.2022 | 08:30

Защо Кире ще им ходи на крак?

Отговори
12 0
222

222

10.01.2022 | 16:08

защото така му е казала мусаката

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?