49

Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности

52 родни учебни заведения се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“

52 български училища и детски градини се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, които се проведоха между 31 октомври и 07 ноември в цял свят. В рамките на инициативата у нас учебните заведения организираха и споделиха над 145 различни дейности, свързани с опазването на околната среда, като за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

Повече от 752 393 ученици от 2 129 училища в 104 държави по света взеха участие в Глобалните дни на действие, за да изразят своето единство по отношение на опазването на климата и околната среда за по-устойчиво бъдеще. Признание за постиженията на българските членове на мрежата е фактът, че от изтъкнатите от организаторите пет училища в глобален мащаб две са от България. Високите оценки са за ОУ „Христо Ботев“ –Варна, чиито учители и ученици се разходиха до плажната ивица и изписаха своето екопослание с миди, и 40 СУ „Луи Пастьор“ – София, които направиха танцова щафета.

Сред тазгодишните участници са и 18 нови родни учебни заведения, които направиха първи стъпки към сертифицирането си по Програма „Екоучилища“. В началото на октомври те се присъединиха към съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ „Влез в зеления кръг“. В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализираха успешни дейности и показаха своята готовност да станат част от обществото на Екоучилищата.

В България Глобалните дни за действие бяха обявени с призив към всички да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив свят. Инициативата имаше за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в програма „Екоучилища“, както и да помогне на новоприсъединилите се към програмата учебни заведения по съвместната инициатива „Влез в зеления кръг“ на „Девин“ и „Син флаг“ да усетят силата и вдъхновението, които програмата дава на своите членове,“ сподели Петя Йорданова, координатор на програма „Екоучилища“. „Целта на инициативата у нас бе да даде гласност на ползотворната активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло“, добави тя.

Отдадеността и амбицията на учениците и децата от ДГ „Морски свят“ (Варна), ДГ „Валентина“ (Ямбол), ОУ „Христо Ботев“ (Велико Търново), ОУ „Петър Берон“ (Пловдив), НУ „Васил Левски“ (Сливен), СУ „Христо Ботев“ (Карнобат), ОУ „Тодор Каблешков“ (София), ОУ „Христо Ботев“ (Бургас), ОУ „Св. Климент Охридски“ (Бургас), СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (Поликраище), СУ „Пейо Яворов“ (Стралджа), ПГСС „Никола Пушкаров“ (Попово), ОУ „Н. Й. Вапцаров“ (Ботевград), ПГО ,,Елисавета Багряна“ (Бяла Слатина), Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ (Кюстендил), ОУ „Алеко Константинов“ (Перник), 40 СУ „Луи Пастьор“ (София) и ОбУ „Св. Климент Охридски“ (с. Дебрен) спомогнаха за ангажирането на цялата общност около проекта „Влез в зеления кръг“ с интересни и смислени дейности, насочени към опазване на околната среда и планетата.

За Глобалните дни на действие на Програма „Екоучилища“

Глобалните дни на действие преминаха под егидата на международната инициатива „Времето изтича“ /Running out of time/ и бяха дни за училищата по света да покажат как местните действия имат глобално въздействие и да докажат на COP27 /27-та конференция на ООН за изменението на климата/, че могат да играят водеща роля в действията за климата!

Лорън Браун, координатор на инициативата „Времето изтича“, отбеляза: „Бяхме поразени от подкрепата на училищата по целия свят. Хиляди ученици са взели участие в свои собствени щафетни събития и климатични дейности; креативността, упоритата работа и страстта на учениците блестяха във всички прекрасни снимки и видеоклипове, които бяха споделени. Специални благодарности заслужават всички ученици, учители, родители, координатори, активисти, които работиха толкова усилено, за да се случат тези невероятни Глобални дни на действие.

Със своите 7767 км щафетата „Времето изтича“ бе най-дългата щафета без спиране, правена някога. През последните 40 дни хиляди бегачи, колоездачи и ветроходци пренесоха щафетата през 18 държави от града домакин на COP26 Глазгоу, Шотландия, до Шарм ел-Шейх, Египет, в името на действията за климата. Носителите на щафетата включваха олимпийци, млади хора, президента на Словения Борут Пахор, кметове, министри, общински съветници, посланици, активисти, студенти, бизнес лидери, приятели и семейства.

За инициативата „Влез в зеления кръг“

Най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието в българските училища „Влез в зеления кръг“ е съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“, чиято цел е разширяване на мрежата от членове на програмата „Екоучилища“ в България и налагането ѝ като основна програма за устойчиво развитие в българските училища. Инициативата е подкрепена от МОН и МОСВ и е подчинена на мисията за изграждането на най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите, която ще подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазване на околната среда.

Лице, глас и посланик на инициативата е актрисата Гергана Стоянова. Медиен партньор на програма „Екоучилища“ в България е Дарик радио.

За „Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.  

 

„Девин“ ЕАД е отговорна компания, която инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт.

Компанията притежава престижния сертификат Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и отлично работно място в международен план.

От март 2022 г. „Девин“ ЕАД е първата българска компания, носител на престижния сертификат B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите социални и екологични стандарти и поемащи дългосрочен ангажимент за положително въздействие върху обществото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?