49

Двама фаворити за шеф на БНТ, решават жените на Радев

Петков води с един гърди пред Кошлуков, възможно е и.д. директор за 6 месеца

Изборът на директор в БНТ започва днес, 27 юни, а в сряда България трябва да разбере името на новия шеф. В надпреварата участват настоящият генерален директор на държавната телевизия Емил Кошлуков, бившият шеф на новините и актуалните предавания на bTV Венелин Петков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правна дирекция в БНР Ирина Величкова, тв водещият Сашо Диков, спортният журналист Сашо Йовков, членът на УС на БНТ Василена Матакева, директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов и доцент Светлана Божилова от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. 

Изслушванията ще са в два последователни дни, а в сряда трябва да се реши кой ще командва парада на "Сан Стефано" 29. Решават петимата членове на Съвета за електронни медии - все дами. Процедурата е ясна - победител е този, който събере 3 гласа. Ако няма такъв, след час се насрочва второ гласуване. При нова патова ситуация - трето гласуване след още 60 минути. Ако и то не излъчи победител, процедурата се прекратява. Назначава се и.д. директор на БНТ за 6 месеца сред членовете на Управителния съвет на телевизията. Което не изключва и Емил Кошлуков.

Кои са фаворитите на улица „Сан Стефано“ 29? Безспорно, това са настоящият шеф Кошлуков и Венелин Петков, популярният журналист и шеф от bTV, който всъщност започва кариерата си в БНТ.

Кой решава съдбата на националната държавна телевизия? 

Сред петте дами от СЕМ в момента най-силно е лобито на президента Румен Радев. Започваме със Соня Момчилова, шефа на съвета, назначена от държавния глава. Тя стартира като сценарист в „Ку-Ку“, после прави успешна кариера в куп медии, има и частна ПР агенция.

За човек на Радев минава и Габриела Наплатанова, доскорошен журналист в bTV. Тя е съпруга на генерал Николай Русев, шеф на авиобаза  „Граф Игнатиево“, личен приятел на президента.

Останалите гласове изглеждат ясни. Симона Велева от квотата на „Продължаваме промяната“ и Пролет Велкова, излъчена от „Демократична България“, ще гласуват твърдо за Венелин Петков. Американският възпитаник се оформя като кандидат на протеста, прераснал във все още управляваща коалиция.

Галина Георгиева е от квотата на ГЕРБ и със сигурност ще гласува за Кошлуков, който минава за човек на бившата власт и ДПС.

Какво ще решат дамите, озовали се в СЕМ от квотата на президента? Логичният отговор е - каквото им препоръча Румен Радев. Въпросът е дали той ще иска да се обвързва публично с Венелин Петков. Ако даде свобода на избор, 

Соня Момчилова твърдо няма да гласува за бившия шеф в bTV, 

сподели депутат пред “Марица“. „Трябва Радев да й опре пистолет в главата, за да подкрепи Венелин“, обрисува образно картинката източникът ни.

Така ключов се оказва гласът на Габриела, доскорошната военна репортерка на bTV. Между другото, като такъв стартира в медията и самият Петков. Двамата се познават отлично, Венелин е бил дълги години шеф на Наплатанова. Имат добри отношения. Логиката сочи тя да подкрепи Петков и той да спечели избора с 3:1 гласа, а шефът Момчилова да се въздържи или гласува за трети кандидат. Влошените отношения по оста Румен Радев-управляваща коалиция в оставка води до някои неизвестни, така че интригата ще е жива до сряда.

Все пак Румен Радев минава за твърд противник на Кошлуков и вероятно вече е провел лична срещу с Венелин Петков, на която позициите са уточнени, заяви източник от телевизионните среди пред „Марица“. Ако няма изненада, той трябва да е директорът в следващите 3 години, което е историческо постижение. За първи път един журналист ще оглавява последователно БНТ и една от двете големи частни телевизии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Така

Така

27.06.2022 | 09:53

Комунистите си купуват телевизия

Отговори
4 3
адв. Балтиев

адв. Балтиев

27.06.2022 | 08:50

При Кошлуков БНТ оживя. Разви я в положителна светлина с доста интересни и разнообразни предавания. Който търси простотия естествено че , не гледа БНТ. Лично мнение.

Отговори
8 3
Мюмюн джаксан

Мюмюн джаксан

27.06.2022 | 08:49

Тез шафра.н.тий ни могат са разберат кой ша е шефат на тиливизиата. Затуй аз викам чи саму оня сашко диков ша ги упрай - той е ут старата школа тарикат и ша прай бнт-ту кат оня другия-хачу буяджиев идно времи. Сига некви фръцли са пуказват на екрана, ломотят нещу там, ама ни музика хараби има, ниту шоута, ниту нувугудишни пруграми, нито филми кат хората.....саму за пинсиунери да зяпат там оназ-малката индийка и нейнити тави сас ориз.

Отговори
0 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?