Дянков си играе на премиер

Първанов призова министрите да охладят страстите. Финансист No1 пипа валутния борд

Президентът Георги Първанов нахока новите министри, като най-голям шамар удари на финансовия - американския кадър на Бойко Борисов - Симеон Дянков. Има един министър, който се опитва да го играе премиер, заяви Първанов. Запитан дали визира финансовия министър Симеон Дянков, Първанов се засмя и каза, че всички се досещат за кого става дума. В действителност мисля, че той трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства, каза още Първанов по време на посещението си в Перник.

Струва си някои от министрите да охладят малко страстите. Чухме твърде много радикални идеи, от които те се отказаха буквално на другия ден. И слава Богу, защото имаше идеи, които бяха не просто неработещи, но и опасни, не спести критики държавният глава. Стрелите между президента и вицепремиера не са нещо ново. Именно Дянков нарече „малоумни" идеите, които се съдържаха в икономическия доклад на президента, изготвен по негова поръчка от екип от учени и експерти от академичната общност.

Реформа на валутния борд поиска вчера финансовият министър Симеон Дянков. Вицепремиерът предложи фискалният резерв от 8 млрд. лева да се депозира в търговските банки и по този ще има по-висока доходност от него. По думите му доходността може да достигне 6 процента. Трябва да се анализира защо резервът стои на много ниски лихвени нива в БНБ - 0,5 на сто, коментира министърът. Според него въпросът е дали може да се получи по-голяма доходност, като с този резерв се оперира по друг начин. Това не означава харчене, добави Дянков. Предложението бе направено по време на международната конференция „Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС", организирана от Институт „Отворено общество" с подкрепата на Световната банка.

Според Дянков средствата, придобити по този начин, могат да закърпят дупката в здравеопазването например, отбеляза министърът. Той посочи, че фискалният резерв стои в БНБ от 1997-1998 година. Ако една малка част от него тогава е отишла като депозити в търговски банки, досега той е щял да се удвои, смята Дянков. За десет години от неефективно управление на тези пари ние сме изпуснали няколко милиарда лева, добави министърът.

В отговор на въпрос Симеон Дянков каза, че в момента резервът на Здравната каса в БНБ е малко под 700 млн. лв. Парите, които влизат в него, са главно от концесионни и приватизационни сделки. Това са значителни пари на фона на големия дефицит, към който върви Здравната каса, коментира министърът. В бъдеще е ясно, че всичките 8 процента ще се използват за здравеопазването, вместо - както е досега - 6 на сто да се използват за здраве, а 2 на сто да влизат и да се държат на сметка в БНБ, добави той. Според Дянков въпросът как да се използват натрупаните пари зависи най-вече от Народното събрание, защото то трябва да отблокира средствата. Водят се вече такива разговори в парламента, но подробностите ще излязат от здравната комисия в НС, отбеляза министърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?