Донка отърва доживотната присъда с разкаяние

Ромката, която удуши баба Иванка от Дълбок извор за 5 лева, ще лежи 29 години

29 години затвор е присъдата на 38-годишната Донка Петкова, която на 1 февруари т.г. уби 84-годишната Иванка Кукова. Ромката удушила възрастната жена, защото отказала да даде 5 лева да си купи цигари. Прокурор Галина Андреева поиска доживотен затвор без право на замяна, но тъй като Донка призна вината си и се разкая, наказанието беше заменено само със затвор. Обвинението настояваше за 30 години, но съдът даде 25 за убийството и 4 години за последвалата кражба на вещи от дома на възрастната жена. Обикновено в такива случаи се излежава само по-тежкото наказание, но тъй като Донка Петкова е осъждана 5 пъти до момента, в случая тя ще излежи сбора от двете присъди - 29 години. „Искам да ми дадете най-малко 15-20 години”, каза в последната си дума пред съда убийцата, очевидно обърквайки, че желае най-ниското по закон наказание. Донка Петкова ще трябва да плати на дъщерята и сина на Иванка Кукова - Димка и Ангел, обезщетение от по 20 000 лв.

Всъщност синът Ангел Куков поиска от убийцата да му плати 60 000 лв., но съдът се съгласи с една трета от тази сума. „Не съм доволен от присъдата, искам смърт за смърт”, каза Куков, след като чу наказанието. Той живеел със съпругата си Шинка на горния етаж на къщата в село Дълбок извор. Майка му Иванка обитавала долния и тъй като отношенията със снахата не били топли, срещу дребни суми ромката Донка Петкова наглеждала възрастната жена. На фаталната дата Донка поискала от възрастната жена 5 лв., за да си купи цигари. Иванка обяснила, че няма, защото не е взела пенсията си, ромката се нахвърлила върху нея и започнала да я души. Когато жертвата престанала да дава признаци на живот, свалила от ушите златните обици, после огледала стаите и прибрала и два килима, розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница. След това укрила откраднатото при съседи и си отишла вкъщи да мие чинии. „Кукова се е борила и е умирала бавно и мъчейки се, 20-25 минути. Безкрайно несериозно е твърдението на подсъдимата, че се ядосала, че не може да си купи цигари. Необходимостта от тютюнопушене е надделяла над ценността на човешкия живот”, обоснова искането си за най-тежкото наказание прокурорът Галина Андреева. Тя подчерта, че въпреки излежаните присъди Донка не се е поправила, затова трябва да бъде изолирана от обществото. От пледоарията се разбра още, че снахата Шинка чула виковете за помощ на свекърва си, но не слязла да провери какво става заради лошите им отношения. „Това обаче няма никакво отношение към престъплението на Донка”, подчерта Андреева.

Адвокатът на убийцата Димитър Пенев заяви, че сред причините за този тип тежки престъпления са както изолацията на ромския етнос, така и фактът, че в затворите никой не работи с осъдените, за да ги превъзпита. Той ще обжалва присъдата.

По информация на „Марица” малко след задържането си, когато е разбрала, че скоро няма да излезе на свобода, Донка Петкова е обявявала гладна стачка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?