71

Дончо Дончев Гърбов - живот на висока скорост

Доайенът на ретро движението в България

Дончо Дончев-Гърбов е военен инженер по образование, но поет по душа. Автор е на блестящи стихове, разкази и епиграми. Когато в далечната 1987 г. пише стихотворението „Не трогайте Россию, господа!“, едва ли предполага, че години по-късно самият Никита Михалков ще го прочете в предаването си „Бесогон“. 

 От години Дончев организира най-нестандартното международно рали за ретро и класически автомобили „Марица“. Маршрутът му минава през трите балкански държави - България, Турция и Гърция, но винаги се движи по поречието на река Марица. Опитът му в инженерните науки пък го накара да лансира смелата идея - река Марица да стане водната магистрала на Балканите, т.е. плавателна, каквато е била навремето. Последната кауза на Дончо е да помогне на пострадалите след трагичните земетресения в Източна Турция.

 

С Валя Балканска

Тази година деветото международно рали за ретро и класически автомобили „Марица“ ще премине под благотворителна кауза - в помощ на бедстващите след трагичните земетресения в Източна Турция. Началото е 5 май т.г. „Решихме скулптурата на Цвятко Сиромашки, която трябваше да се даде на фаворита в генералното класиране на ралито, да не се връчва. Тя ще стане предмет на благотворителна томбола по време на галавечерята в края на ралито в Узункьопрю сред участниците и всички гости“, обясни Дончев. Събраните средства организаторите на ралито предоставят на Мехмет Куручай, представителя на община Узункьопрю и участник в ралито. Той ще има грижата да ги връчи от името на участниците в международното рали за ретро и класически автомобили "Марица 2023“ на пострадалите от земетресенията. Тази година ралито тръгва на 5 май от външния паркинг на Международния панаир в Пловдив.

С кметицата на Момчиловци и купата на рали "Смолян"

Точно в 10 часа ще се даде и първият старт на ретро автомобилите. Всички екипажи ще се подредят пред стартовата арка, за да получат последни указания

„Маршрутът ни е много интересен -

разказва Дончо Дончев. - От Пловдив отиваме към Минералните бани. Тук имаме една спирка пред кметството, където ни приветства кметът Мюмюн Али Искендер - той ни посреща за трети път. Правим малък парад с колите на площада пред кметството и продължаваме в колона до Кърджали, където имаме среща с хората от новоучредения кърджалийския ретро клуб и един от екипажите от ралито ще получи специална купа от областния управител на Кърджали. Плановете ни са около 16 часа да преминем през ГКПП „Маказа”, след това колоната се насочва към пристанището на Александруполис. Там ще се проведе

майсторското управление на автомобил

по зададен лабиринт за прецизност и време - това е първият ни състезателен етап“, обясни Дончев. Втория ден - на 6 май, групата тръгва от Александруполис в посока към  Турция. Пристига се в Узункьопрю - един много интересен град, където навремето са живели около 30 000 българи. И днес там се говори на български език, имат своя православна църква. „Тук имаме хора,  които се включват в ралитата ни. В Узункьопрю ще е състезанието за скорост. Планираме го около обяд, то е на крайречната двупосочна улица, непосредствено до техния уникален 600-годишен и защитен с каменни парапети мост, дълъг 1290 метра. Финалът ще бъде засечен в края на спортната отсечка от около 800 метра по подобие на Формула 1 , т.е. „летящ финал”, уточни Дончев.  

Страстта му по ретро колите не е от днес

Пловдивчанинът Дончо Дончев разполага с огромна колекция от ретро автомобили. Събира ги от 1975 г., като най-старият в колекцията му е от 1930 г. - американският "Рокни Студебейкър". „Събрах близо 120 автомобила. Преди време дори имах идея да направя в Пловдив музей на ретро автомобилите. Мисля си, че е важно те да се съхраняват и реставрират, защото са част от техническата култура на България. Намерих им подслон в 15-а палата на Панаира, там организирах и изложби, докато събориха палатата. В момента една част от автомобилите са в Костиево, а на около 80 от тях успях да намеря приемни семейства.

Нито една кола не съм дал за скрап“,

казва запаленият състезател. С усмивка разказва как бащата на фолк фурията Преслава слага мерцедесите в джоба си със своя бърз… трабант: „В последното ни рали - „Марица 2019“ преди пандемията, бай Колю Танчев от Добрич спечели надпреварата със своя "Трабант 600". Някои се намусиха, но трабантът си е трабант - изпревари дори мощните мерцедеси“, смее се Дончо. Негова асистентка тази година е чаровната Мелиса Каравурнар, дъщеря на известен ресторантьор под тепетата. „Това удивително създание беше едва на 5 години през 2011 година. Понеже не знаех турски език, имах нужда от преводач и Мелиса веднага дойде при мен и предложи да ми помогне. Сега тази млада дама, вече е абитуриентка, ще ми бъде преводач и помощник по време на ралито“.

 

Има специално отношение към словото

За 24 май 2017 година Дончо Дончев пътува за Санкт Петербург - северната столица на Русия, за 12-ия Международен панаир на книгата. В дните на форума жителите и гостите на града могат да се насладят на шедьоври на литературата, а писатели и читатели се срещат и стават много по-близки.

Сред чуждестранните автори е и представител на Съюза на независимите български писатели - Дончо Дончев, отбелязват местните медии. По време на събитието пловдивчанинът изрази своята благодарност към Русия за живота и свободата в стихотворението „Не пипайте Русия, господа“. Пише го, докато учи в Академията по съобщения "Будьони" в Ленинград през 1988 г.

Любовта на Дончо Дончев към Русия винаги е живяла в сърцето му. Роден е в село Старосел, до Пловдив, на 1 март 1945 г., но обича да допълва този факт така: „… само два месеца преди Великата победа на Съветския съюз във Втората световна война". Баща му Нано Дончев Гърбов воюва срещу немците в едно от поделенията на Първа българска армия, която влиза в състава на Трети украински фронт. Може би затова Дончев посвещава целия си живот на военната служба. Служи в българската армия 31 години и се пенсионира през 1995 г. с чин полковник.

След това намира време за друга своя муза - пише поезия, разкази, епиграми и публицистика. Има десет издадени книги: „Слънчево безвремие” (поезия) (1999), „Люти шофьори” (епиграми) (две издания - 2009 и 2015), „Староселски и други разкази” (2014), „Епопея на незапомнените“,  „Менделеева таблица” (стихотворения) (2015 г.)  „Бунтът на подковите“, „МИГ 75“, „История  староселска“,  „Лют пипер“ и „От другия прозорец на вселената“.

Дончо Дончев има специално отношение към словото - думите му винаги идват, когато има нужда, те са реално битие, различна реалност, но все пак те са в нас, неделими от нас, те са материя и дух и връщат човека към неговите оригинални субекти. В книгите си той ни показва как да намерим смисъл в настоящето чрез миналото, как откриваме себе си в нашите предци.

 

DeSoto от 1928-а на Дан Колов е големият пирон в надпреварата   

Личният автомобил на великия борец и кечист Дан Колов - това ще е големият пирон в ралито тази година. Колата е марка DeSoto от 1928 година. Автомобилът е собственост на семейството на Момчил Колев - младия създател на цирк „Колозеум". Дядо му го закупува лично от легендата Дан Колов, когато борецът се завръща от Америка. За първи път атрактивното ретро возило бе показано на панаира в Пловдив. След това го реставрират в оригиналния му вид.

„DeSoto ще е голямата атракция в нашето рали. Затова съм му дал един от челните номера. Снимка на колата ще краси и плаката на ралито за ретро и класически автомобили „Марица“.

 

„Не трогайте Россию, господа!“ да стане химн на Русия

В далечната 1987 г. Дончо Дончев създава един култов стих: „Не трогайте Россию, господа!“.

После губи контрол върху пътя на това стихотворение: през 1994 г. то е публикувано в литературното списание „Наш современник“. След време самият Никита Михалков ще го прочете в своето предаване „Бесогон“. „След прочитането на стихотворението ми телевизията е получила над 3,5 милиона положителни отзива“, твърди Дончев. А в YouTube, където предаването на Михалков има 970 хиляди абонати, се получили над 11 хиляди коментара - и почти всички споменават стиховете на пловдивчанина.

Никита Михалков е син на писателя Сергей Михалков, който е автор на текста на химна на бившия Съветски съюз. „Читателите са толкова ентусиазирани, че дори предлагат „Не трогайте Россию, господа!“ да стане новия химн на Русия“, казва с усмивка Дончев.

 

С кораби по реката

Марица - водната магистрала на Балканите

„Марица може да стане водната магистрала на Балканите - предлага инженер Дончо Дончев и обяснява. - Тя ще минава от Пазарджик, през Одрин, до устието на Марица източно от Александруполис. По нея ще плават малки плиткодънни корабчета и шлепове за транспорт на стоки, както и малки пътнически кораби за транспорт на хора. Самата идея се основава на моя проект, който е защитен в Патентното ведомство.“

Според проекта дължината на водната магистрала ще бъде около 400 км (Дунав на наша територия е с дължина 470 км). Подходът е през 7-9 километъра да се изградят 50-60 специални прехода, без те да затрудняват като време и действие движението на плавателните съдове. В смелото си предложение Дончев залага и пристанища във всички градове по поречието на Марица. „Те ще са „вратите” към големия морски път през Егейско море”, обясни инженерът и разказа откъде идва идеята му.

„При големите наводнения в Одрин през ноември-декември 2014 г. мои приятели турци, които имат бизнес в Пловдив, ме питат: "Какво става с твоя проект за река Марица? Хайде да го реализираме и да спасим Одрин от непрекъснатите наводнения!”. Убеден съм в рационалността на този проект, защото при наличие на второ водно корито, което всъщност ще е водната магистрала, ще е възможна регулацията на водните потоци в двете корита така, че да не се допускат наводнения по цялото поречие на река Марица. А специално за Одрин, където се вливат Марица, Тунджа и Арда, това е напълно възможно и задължително“, обясни пред „Марица“ експертът.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
еврика

еврика

25.03.2023 | 12:23

прекрасни инициативи...дано има повече като него.

Отговори
5 2
пловдивска майна

пловдивска майна

25.03.2023 | 12:21

човека си е направо "луд " на тема ретро автомобили- родолюбие- и любов към Русия! Тези лудости се настаниха в живота му трайно и се отразиха в творчеството му... да е жив е здрав и все така нахъсен!!! ....

Отговори
9 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?